Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.11.2010.
15:05
O. Đoković - Vesti A

Lekar koji je zadužio Srbe

Sudbina je htela da onkolog prof. dr Žorž Mate umre 15. oktobra 2010, baš na dan kada se pre 52 godine u Institutu za nuklearne nauke Vinča dogodio incident u kome su ozračeni srpski fizičari kojima je nepunih mesec dana kasnije spasao život prvom transplantacijom koštane srži. Tokom sankcija redovno je dolazio u Beograd da bi lečio najteže pacijente.

Zade Đurović i prof. dr Žorž Mate sa pomoćnicama

Čuveni lekar, koji je preminuo u 88. godini, nikada nije krio da voli Srbe. Kada ga je profesor Matea njegov prvi srpski učenik dr Miodrag Đorđević upitao otkud tolika ljubav prema našem narodu, ispričao mu je da je njegov otac ratovao na Solunskom frontu gde je upoznao i zavoleo srpske vojnike. Tako je slavni naučnik zavoleo Srbe pre nego što ih je i upoznao.


Srpskim naučnicima, ozračenim u Vinči, svi su predviđali smrt. Ali, prof. dr Mate se nije mirio sa porazom. Doveo ih je u Pariz i sledeći tezu "onoliko si zdrav koliko ti je zdrava kičma" presadio im koštanu srž.

Prošle godine, u pariskom predgrađu Vilžuif, u najpoznatijoj i najuspešnijoj onkološkoj bolnici na planeti, proslavio je 50-godišnjicu od uspešne operacije. Počasni gost bio je danas penzioner Radojko Maksić (77), koji se oporavio posle ove operacije i čitav život posvetio primenu nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Prof. dr Žorž Mate sa Radojkom Maksićem u Beogradu


- Profesora Matea sam upoznala 1. septembra 1984. i zavolela ga kao oca,a on mene kao svoju drugu kćerku. U to doba, moj kum Dragan Popović iz Sutomora razboleo se od raka. Profesor Mate ga je, srećom, izlečio i danas sa suprugom Vjerom ima sina Đorđu i kćerku Nađu.

Od tog trenutka prof. Mate je moja zakletva i moj bog. Sve što sam naučila o bolestima, lekovima, naučila sam od njega. Uvek mi je govorio: "Upamti, dobro se dobrim vraća, pred dobrim se sva vrata otvaraju" - kroz suze priče Parižanka Zade Đurović, osnivač i predsednica humanitarne organizacije "Dunav", koju je za dobra dela odlikovao bivši predsednik Francuske Žak Širak.

Inostrani član SANU


Vrhunskog onkologa sa radošću je u svojoj pariskoj rezidenciji primao ondašnji jugoslovenski ambasador Bogdan Trifunović, divili su mu se lekari celog sveta. Zasipali su ga odlikovanjima i zahvalnicama.

 

Tito mu je podario najveće priznanje, dobio je specijalnu zahvalnicu Ministarstva dijaspore Srbije, a zbog zasluga za razvoj medicine, nesebične pomoći našim građanima 7. maja 1981. godine profesor Mate izabran je za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Bio je i počasni član Kraljevskog medicinskog udruženja u Velikoj Britaniji, Njujorške akademije nauka i mnogih drugih udruženja. Ušao je i u najuži izbor za Nobelovu nagradu za prvu uspešnu transplantaciju koštane srži u svetu...

Profesor Mate je na delu pokazivao svoju ljubav prema Srbima. Kada su nam zatvorili granice, putovao je do Budimpešte, potom kombijem do Beograda i do svoje druge kuće KBC "Bežanijska kosa" gde je lečio najteže pacijente.

Tamo je osnovao Centar za onkologiju koji nosi njegovo ime. Još za života postavili su mu bistu u znak zahvalnosti za sve što je učinio za pacijente i lekare ove bolnice.


- Njegove najveće vrline bili su humanost i skromnost. Jednom mi je u Beogradu dao 1.000 nemačkih maraka sa molbom da ih uručim siromašnoj Srpkinji za njenju bebu, ali da kažem od koga je. Lečio je i pomagao neumorno.

Voleo je da sedne sa Srbima i zapeva najdražu pesmu "Kalinka". Voleo je i dobro vino, a posebno lepo vaspitane ljude. Kad bi god došao u Beograd, a tokom pet najtežih embargo godina redovno je dolazio jednom mesečno, nije odsedao u hotelu već u bolnici - sa mnogo ljubavi seća se Zade Đurović.


Večno počivalište prof. dr Žorža Matea je u Arpažonu, nedaleko od Pariza. Ispratili su ga supruga Maria-Luiz, kćerka Katrin, troje unučadi i četvoro praunučadi.

Saučešće porodici je uputio i francuski predsednik Nikola Sarkozi, a Srbe je predstavljala samo Zade Đurović:
- Žao mi je što od naših nije bilo nikoga, a tolike je živote spasao...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online