Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Subota 06.11.2010.
22:20
blic.rs A

Čović: Na Kosovu nam potrebni pametni, a ne veliki Srbi

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović smatra da ne bi trebalo biti neoprezan kada je u pitanju ideja o formiranju "prirodne Albanije", jer ona trajno postoji u albanskom nacionalnom korpusu, mada misli da je toj priči u srpskim medijima pridato previše pažnje.

Nebojša Čović
 

Osvrćući se na nedavni promotivni skup u Tirani Liste za prirodnu Albaniju, Čović je rekao da su "tamo bili ljudi iz albanskih političkih struktura sa juga Srbije koji nemaju veliku specifičnu težinu u politici".


"Ali, možda je tako i namerno strateški zamišljeno, kao probni balon", napominje Čović, koji smatra da bi trebalo "pažljivo pratiti sve što se događa na prostoru juga Srbije i, na osnovu toga, preduzimati preventivne mere". 

Prema njegovim rečima, "glavna preventivna mera" bila bi da se međunarodna zajednica upozori da takve ideje mogu da ugroze bezbednost na prostorima jugoistočne Evrope. 

Čović dodaje da te ideje komplikuju ambijent između srpske i albanske zajednice, "nisu u funkciji vraćanja međusobnog poverenja" i ne daju prostor "umerenim i normalnim političkim liderima". 

On je, u nastavku, ocenio da Vlada Kosova nije pala slučajno i baš sad, jer se radi o "dobro izanaliziranom koraku u sveopštem planu".

"Albanska zajednica time dobija na vremenu", objasnio je Čović i predvideo da će Hašim Tači, posle izbora, u Skupštini Kosova "dobiti mnogo više političkog potencijala nego do sada". 

Prema oceni Čovića, Tači će na izborima dobiti mandat da u dijalogu sa Beogradom "ima mnogo veći stepen slobode nego što je imao do sada", što srpska strana "može dosta dobro da iskoristi". 

Čović smatra da bi srpska zajednica trebalo obavezno da izađe na decembarske izbore na Kosovu, organizovana po principu nekadašnje koalicije Povratak, što podrazumeva jedinstvenu srpsku listu

Beograd će, smatra on, najviše pomoći srpskoj zajednici ako pošalje jasan signal oko izlaska na izbore, ali sa jedinstvenom srpskom listom koja može da dobije dosta glasova. Do sada je učešće na izborima od srpskih stranaka najavio jedino Srpski pokret obnove... 

"Sa jedinstvenom listom srpska zajednica dobija potpunu legitimnost po međunarodnim pravilima koja su postavljena na prostoru Kosova i Metohije", ističe Čović. 

On misli da u rešavanju problema Kosova neće biti brzih rešenja i protivi se "srbovanju" zarad skupljanja političkih aplauza na unutrašnjoj sceni.

"Nama nisu potrebni veliki Srbi, nego pametni Srbi", zaključio je Čović.

POVEZANE VESTI

Subota 06.11.2010. 22:25
ti si bio pametan. al u svoju korist. kako te nije sramota da porucujes srbima da kad izadju na izbore mogu ocekivati pomoc iz beograda. jeli bre, hoces da nam zatvore vest zbog tebe ili zbog mene. vucbatino. i posle vuka jos jedan vuk.
Nedelja 07.11.2010. 00:24
Da li je pametan srbin i veliki srbin ili je veliki srbin pametan srbin ili je veliki srbin samo veliki ali ne i pametan to jest pametan srbin je pametan ali nije veliki pitanje je sad ... Eto šta napravi čovek, hamletovsku dilemu ...
Subota 06.11.2010. 23:09
Znači tebi mesta na Kosovu i Metohiji, nema! E hvala dragom Bogu da je tako! I lepo je od tebe što si to sam izrekao...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online