Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 05.11.2010.
21:06
Mondo A

Rodio se Nikola - ima 1,5 milion kumova

U Beogradu je rođena prva beba začeta vantelesnom oplodnjom koja se finansira iz gradskog budžeta, a gradske vlasti su dale tim povodom lep oglas u dnevnoj štampi. Beba se zove Nikola i svi Beograđani su mu kumovi! Neka je sa srećom!

Prvi Beograđanin kome su kumovi svi sugrađani

U petak su u dnevnim novinama osvanule čestitke neobičnog sadržaja, koje je dao Grad Beograd, ponosno obaveštavajući sugrađane da se rodila prva beba začeta drugim pokušajem veštačke oplodnje koji se finansira iz gradskog budžeta.

"Sve je u redu. Zdrava je, ima smeđu kosu, plave oči, 3,4 kilograma. Majka je umorna i srećna, a tata je odplepio. E, da: ima 1.500.000 kumova!", piše u oglasu Grada Beograda, koji je objavljen u štampi i gotovo da nema stanovnika srpske prestonice koji je video oglas a kojem nije bilo drago zbog ovog događaja.

Bilo je i ponekih suza radosnica.

Grad Beograd je u svrhe finansiranja ovog "projekta" izdvojio 15 miliona dinara, što će reći da je svako od nas izdvojio po 15 dinara!

"Ta mala suma novca je sve što je bilo potrebno da bi 215 parova dobilo je još jednu šansu da postanu roditelji. Skoro polovina pokušaja bila je uspešna, pa ćemo od ovog meseca svake nedelje dočekivati rode i slaviti rođenja novih Beograđanki i Beograđana", piše u čestitki grada Beograda.

Nikola i mama
 

Prva "beogradska" beba je dečak Nikola, težak 3.450 grama i dug 50 santimetara, koji je na svet došao na Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

"Presrećna sam što sam konačno postala majka i mogu svima ostalima da poželim istu sreću", rekla je Zora Avramović, koja se pet godina lečila od steriliteta.

Tata Negoslav Avramović zahvalio je gradu koji im je omogućio drugi pokušaj vantelesne oplodnje i poručio svima koji imaju slične probleme da budu uporni i strpljivi i da počnu na vreme da razmišljaju o porodici.

Đilas u poseti Nikoli i njegovoj mami
 

Malog Nikolu u petak je obišao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

"Rođenje jednog malog života je najveći uspeh od svih projekata koje smo pokrenuli u Beogradu", rekao je Đilas i dodao da je srećan što je grad na neki način dobio svoju prvu bebu, jer je oplodnja finansirana iz budžeta u kome učestvuju svi građani.

Druga beba začeta vantelesnom oplodnjom doći će na svet sutra, a da se u okviru ovog programa očekuje još oko100 beba.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Aleksandar Ljubić rekao je da se majka porodila u četvrtak, uz pomoć carskog reza i zahvalio gradu na podršci koju pruža svim onim koji pokušavaju na taj način da dobiju bebu.

Gradski čelnici u poseti porodici Avramović
 

Dr Ljubić je istakao da postupak vantelesne oplodnje košta oko 200.000 dinara, a osnovni uslovi su da žena nije starija od 40 godina i da nema dece.

"Oko 40 odsto žena koje su ušle u program vantelesne oplodnje je zatrudnelo i svi mi koji vodimo računa o njima, potrudićemo se da bude što više beba", kazao je Ljubić.

Sporazum o finansiranju drugog pokušaja vantelesne oplodnje za parove, grad Beograd potpisao je u novembru prošle godine, a u toku ove godine za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 50 miliona dinara za 215 parova.

Vantelesnu oplodnju, od 2006. godine finansira i Ministarstvo zdravlja i do sada je u okviru tog programa rođeno 904 dece.

Od ove godine, proširena su prava finansiranja i na drugi pokušaj postupka vantelesne oplodnje za sve parove na teritoriji Srbije, a pomerena je i starosna granica žena na 40 godina u momentu odlučivanja o uključenju u proces.

Petak 05.11.2010. 21:11
Ovo je bas lijepa vijest! Cestitke roditeljima i neka samo nastave!
Petak 05.11.2010. 21:11
Koliko ova vest raduje, toliko izaziva bes briga države o parovima koji ne mogu da imaju dece ... Ali neću o tome. Nikola puno sreće, nek si živ i zdrav i uskoro da dobiješ i batu i seku.
Petak 05.11.2010. 21:56
joj vidi ga majo pa sjatko ko dusa meko nezno! uh prave secerleme kada se rode!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online