Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.11.2010.
15:52
D. Marković - Vestionline A

U zemljotresu oštećen i manastir Žiča

Tokom jučerašnjeg dana komisiji za procenu zemljuotresa u Kraljevu javilo se više od 4000 građana. Komisija je obišla 350 objekata koji su pretrpeli najveće oštećenje, kojih je prema mišljenju stručnjaka 120 wih rizično za život, pa se pretpostavqa da je više od 1000 ljudi trenutno u situaciji da nema krov nad glavom.

Voda za piće u Kraljevu, prema procenama Zavoda za javno zdravlje još uvek nije za piće zbog zamućenosti, a mnoge prodavnice ne rade, jer su oštećene, ili su ostale bez robe koja se u zemljotresu rušila i lomila sa rafova.


Gradske ulice su očišćene od šuta i crepova, ali vlasnici starih kuća u Kraljevu imaju pune ruke posla na izbacivanju polomljenih stvari, maltera i greda iz svojih domova.
Đaci i dalje ne idu u školu.

Prema rečima ministra za prosvetu Žarka Obradovića, koji je juče obišao Kraljevo mogući su i produžen raspust, smanjenje gradiva, ili produžetak školske godine. U potresu su najveću štetu pretrpele OŠ "Četvrti kraljevački bataljon" i zgrada Gimnazije.


- Ovo ne može biti samo stvar ovog grada, a mi ćemo u prosveti preduzeti da se sistem obrazovanja što pre uspostavi - rekao je Obradović.

On je dodao, da u Kraljevu ima 98 školskih objekata na području grada, ali i da ima dosta isturenih odeljenja po selima. Obradović je kazao, da su određene komisije arhitekata i statičara da procene bezbednost svih školskih objekata u Kraljevu. Posle pomoći Vlade od pet hiljada dinara, juče je Ministarstvo za prosvetu uplatilo dva miliona, dok je Aleksandar Šapić zamenik gradonačelnika Beograda dokom boravka u Kraljevu juče kazao da pet miliona stiže od grada Beograda.


Ministar za kulturu Nebojša Bradić juče je obišao manastir Žiču koji je takođe oštećen u zemljotresu. Stradao je severni zid manastira, živopis na ulaznoj kuli u manastir, kao i fasada vladičanskog dvora.


- Ministarstvo će obezbediti dodatna sredstva za popravku napukle fasade na severnoj strani ugroženi živopis i fasadu vladičanskog dvora. S obzirom da se manastir Žiča nalazi na listi UNESCO-a, ja sam već sa ljudima iz ove međunarodne organizacije vodio razgovore. Dosadašnji stručni nadzor posle zemljotresa ukazao je da postoje ozbiljna oštećenja na manastiru i ovo ministarstvo će izdvojiti sredstva za njihovo saniranje - rekao je Bradić.

Četvrtak 04.11.2010. 16:12
TUGA ! ako nam i to nije znak sta treba ciniti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online