Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.11.2010.
08:43 >> 13:06h
Tanjug A

Koliko je (do sada) stradalo Kraljevo?

Od 350 pregledanih objekata čak 120 više nije za upotrebu, prema prvim sinoćnjim podacima Komisije za procenu oštećenja objekata na području Kraljeva. Ove podatke saopštio je koordinator Komisije Branko Radomirović na zajedničkom sastanku Okružnog i Gradskog štaba za vanredne situacije.

"Do sada je podneto oko 3.500 zahteva građana za procenu oštećenja njihovih uglavnom stambenih objekata. Prvog dana komisije su obišle najugroženija domaćinstva i pokazalo se da čak trećina više nije za upotrebu. S obzirom da smo one u najlošijem stanju obišli, narednih dana očekujem da proporcija neupotrebljivih objekata neće biti tako velika. Ipak, siguran sam da ćemo na kraju imati značajan broj neupotrebljivih građevina", rekao je koordinator Radomirović.


Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović najavio je da bi u četvrtak trebalo da stigne građevinski materijal koji će biti distribuiran preko mesnih kancelarija gradske uprave.
U međuvremenu, hiljade Kraljevčana noć je provelo van svojih oštećenih domova, kod rođaka i prijatelja.

Šutanovac daje platu

 

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac odlučio je da svoju ministarsku platu od oko 102.000 dinara (1.000 evra) uplati za pomoć nastradalima u zemljotresu u Kraljevu.

 

Šutanovac na taj način želi da svojim primerom podstakne građane i preduzeća da daju svoj doprinos u ublažavanju posledica katastrofalnog zemljotresa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

 

Ministar je juče, prilikom obilaska Kraljeva koje je pogođeno razornim zemljotresom, pozvao sve građane da pomognu u okviru svojih mogućnosti.

 

On je rekao da je u ovako teškim trenucima veoma važno da se pokaže solidarnost sa onima koji su se našli u izuzetno teškoj situaciji i u skladu sa mogućnostima da se pomogne svima kojima je pomoć u ovom trenutku neophodna.

U Gerontološkom centru i Specijalnoj bolnici "Agens" u Mataruškoj banji obezbeđen je smeštaj za 22 starih i nepokretnih Kraljevčana.


Desetak građana koji nisu smeli da prespavaju u svojim domovima, smešteno je u Dom učenika Šumarske škole.


Na ulicama Kraljeva sinoć je bilo 11 cisterni za snabdevanje pijaćom vodom, jer voda iz gradskog vodovoda nije za ljudsku upotrebu, sem za higijenske potrebe.


Zdravom vodom najpre su snabdeveni prioritetni korisnici, kao što su Zdravstveni centar i Pekara.


Na sastanku štabova najavljeno je da će u četvrtak biti još 15-tak cisterni.


Stručnjaci kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje i seoskim domaćinstvima preporučuju posebne mere opreza.


"Oni koji vodu piju iz bunara ili lokalnih vodovoda, treba vodu da preventivno prokuvaju, bez obzira da li primećuju ikakve promene.

Zemljotres je bio izuzetno jak i na velikom području, tako da može doći do značajnijih promena u kvalitetu vode i iz najkvalitetnijih izvorišta", rekao je epidemiolog dr Vladan Šaponjić.


Snabdevanje električnom energijom je normalizovano na celom području, izuzev u selu Sirča u kome je u toku izgradnja nove trafostanice, jer je dosadašnja srušena u zemljotresu.


Očekuje se da će do četvrtka popodne struju dobiti i Sirčani.


Kraljevačka "Toplana" je imala problema sa manjim kvarovima, od kojih je većina otklonjena, a očekuje se da će danas pre podne grejanje dobiti i meštani Ulice Zelena gora.

Milion dinara za od Kancelarije za održivi razvoj

 

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja uplatiće danas milion dinara na žiro račun grada Kraljeva, izjavio je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.


Ugljanin je kazao da je to simbolična pomoć Kancelarije za održivi razvoj građanima koji su najviše ugroženi zbog posledica zemljotresa koji je pogodio tu opštinu.


Ministar je, prilikom potpisivanja ugovora te kancelarije sa 48 nedovoljno razvijenih opština u Palati Srbije, rekao da Kraljevo ne spada u nerazvijene opštine, ali da se sela u njegovoj okolini sada nalaze u teškom položaju.

 

Šesćer, brašno i ulje za pogođene zemljotresom


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je, preko donatora, oko 50 tona sečhera, a očekuje i oko 28.000 litara ulja za pogodnjene zemljotresom u Kraljevu i okolini.


Očekuje se da će biti obezbeđena i pomoć u vidu brašna, navedeno je u saopštenju Ministarstva, koje se zahvaljuje donatorima koji su prvi pritekli u pomoć ugroženim građanima u najtežim trenucima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online