Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.11.2010.
17:16
Tanjug A

Treba li Srbi da izađu na Kosmetske izbore?

Poslanici vladajuće većine istakli su danas da je izlazak Srba na kosovske izbore državno, a ne partijsko pitanje i da bi Vlada Srbije trebalo da o tome iznese jasan stav, dok opozicione stranke, izuzev LDP, smatraju da Srbi ne bi trebalo da izađu na izbore koje organizuju prištinske institucije.

Jelena Trivan

Poslanik Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da je pitanje izlaska Srba na kosovske izbore "teško i kompleksno“ i da to nije stranačko već državno pitanje i da se DS o tome neće izjašnjavati.

Ona je kazala da je zarad jedinstva srpske zajednice to pitanje uvek rešavano donošenjem zajedničkog državnog stava, te da u tom smislu treba i sada izbeći bilo kakvo strančarenje i sačekati da državni vrh o tome donese jedinstven stav kako bi Srbi sa Kosova mogli jedinstveno da postupe.

Branko Ružić

I šef poslanika Socijalističke partije Srbije - Jedinstvene Srbije Branko Ružić smatra da pitanje izlaska Srba na kosovske izbore ne može biti partijsko pitanje, već državno i da socijalisti očekuju da će Vlada Srbije razmotriti pristup tom pitanju i da će dati jasan stav u vezi sa izlaskom na izbore.

"Država Srbija mora da stavi do znanja Srbima šta treba da urade kada dođe taj dan“, kazao je Ružić novinarima u Domu Narodne skupštine.

On je podsetio da je poslednji put, kada su izbore organizovale kosovske institucije, predsednik Srbije Boris Tadić kazao da se nisu stekli uslovi da Srbe pozove da izađu na izbore, te da se treba sagledati da li se sada nešto promenilo po tom pitanju.

Dragan Marković Palma

Predsednik JS Dragan Marković takođe je kazao da država treba da zauzme stav o izlasku Srba na izbore na Kosovu i Metohiji i da je on mišljenja da Srbi treba da učestvuju na izborima i da to neće predstavljati priznavanje nezavisnosti južne pokrajine.

Slično mišljenje ima i šef poslanika PUPS-a Momo Čolaković, koji je rekao da bi bilo dobro da političke partije i građani izađu na kosovske izbore.


"Moj lični stav je da bi u skladu sa međunarodnim dogovorima i vezano sa našu aplikaciju za pridruživanje EU i najavljene razgovore Beograda i Prištine bilo dobro da Srbi izađu na izbore“, kazao je Čolaković.

Riza Haljimi

Riza Haljimi iz poslaničkog kluba manjina takođe smatra da bi kosovski Srbi trebalo da izađu na izbore, jer će tako, kako je rekao, biti u mogućnosti da aktivnije učestvuju u rešavanju svojih problema.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da Srbi apslutno treba da izađu na kosovske izbore, jer je, kako je objasnio, Srbima potrebno mesto u kosovskim instuticuijama kako bi mogli da koriste prava koja im pripadaju na osnovu kosovskog ustava.

Čedomir Jovanović

"Sve drugo je utopija i besmisleno žrtvovanje sprskog naroda“, kazao je Jovanović i dodao da je pamentna politika ona politika koju sprovode Srbi koji su zauzeli msta u kosovskim institucijama.

Međutim, lider naprednjaka Tomislav Nikolić je kazao da SNS građanima na Kosovu i Metohiji ne savetuje da izađu na vanredne parlamentarne izbore, ali da ih, ukoliko to učine, neće osuđivati.

Tomislav Nikolić

"To im je naš savet, ali i ako ne budu poslušali nemamo prva da se ljutimo, jer mi tamo ne živimo", kazao je Nikolić i dodao da je na građanima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini da odluče da li će izaći na izbore.

I DSS smatra da Srbi na Kosovu i Metohiji ne treba da učestvuju na izborima "lažne države Kosovo“ jer bi to bila potvrda postojanja takve države na teritoriji Srbije.

Miloš Aligrudić

"Budu li to učinili učiniće nešto na sopstvenu štetu“, rekao je Aligrudić i dodao da uvek postoji alternativni način da se tim ljudima pomogne, da ne budu potpuno isključeni i Srbija treba nešto da učini, iako u poslednje dve godine ništa nije uradila.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinovic takođe je mišljenja da Srbi ne treba da izađu na izbore koje organizuju prištinske institucije, jer bi to bio čin priznavanja nepostojeće države Kosovo. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online