Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.11.2010.
12:00 >> 12:30h
J. Arsenović - Vesti A

Kosovski vrh radio za DB

U Makedoniji je ovih dana izbila velika afera kada su mediji otkrili da je Ali Ahmeti, jedan od osnivača i vođa albanskih paravojnih formacija na Kosovu i u Makedoniji (OVK i ONA), a danas lider jedne od vladajućih stranaka Demokratske unije za integraciju sarađivao sa jugoslovenskom Službom državne bezbednosti (SDB). To je bio početak medijskih otvaranja dosijea mnogih albanskih predstavnika u sadašnjoj vlasti i opoziciji u Makedoniji, ali ni Kosovo nije zaobiđeno.

Bivši operativac jugoslovenske SDB Božidar Spasić za "Vesti" kaže da je to samo vrh ledenog brega i da je veliki broj pripadnika sadašnje šiptarske vlasti na Kosovu i Metohiji radio za Službu.

Božidar Spasić


- Veliki broj Albanaca koji se sada nalaze u vlasti bilo u Makedoniji ili na Kosovu bili su aktivni u službi DB i to za njih, pogotovu one na Kosovu, predstavlja ozbiljan problem. Ako se to pitanje otvori, mislim da bi se oni međusobno poubijali a Kosovo raspalo. Ali ne isključujem mogućnost da se to pitanje pokrene i u pokrajini.


Nije li SDB pravila pogrešan izbor ako je vrbovala Albance koji će za nekoliko godina biti lideri terorističke OVK i separatističke vođe?
 

- Vidite, kada se radi o Fazli Veliju, Gzemu Kostreniu, Musi Džaferiu i ostalima treba znati da su oni stupili u kontakt sa SDB ranih 80-ih kada nije postojala OVK. Tada je buknuo separatistički pokret među Albancima i da bi Služba znala šta se dešava ona je morala da vrbuje ljude iz tih okruženja. Zar mislite da u Avganistanu, među teroristima, nema zavrbovanih doušnika CIA. Ponekad ih je služba čak usmeravala da budu među vođama pokreta da bi znala šta se dešava i da bi u pravom momentu opasnost od terorizma mogla da prenese u inostranstvo.
 

To se dešava posle demonstracija kosovskih Albanaca 1981. kada su zahtevali Republiku?
 

- Jeste, na Kosovu je tada buknuo pravi separatističkih pokret i stotinak hiljada Šiptara je prebeglo na Zapad gde su napravi ilegalne grupe. Da bi sakrila sramotu Služba je krila da su oni organizovano upadali u našu zemlju, ubijali ljude, palili kuće. Znate, glavna njihova karakteristika bila je ilegalni rad i svi su oni bili članovi Komunističke partije Albanije ili Crvenog narodnog fronta. Zapravo se naša Služba tukla sa albanskom tajnom službom.
 

Jeste li vi držali na vezi neke albanske doušnike?
 

- Ko je bio saradnik DB zna samo operativac koji ga je vrbovao i onaj koji je sa njim održavao vezu. I samo u okviru pseudonima i na toj relaciji moguće je izvršiti identifikaciju. U knjizi "Lasica koja govori", pišem o kontaktima sa nekima od njih i tamo se pojavljuje pseudonim "Ibar".
 

Makedonski mediji otkrivaju da je to upravo ime Ali Ahmetija pod kojim je radio za SDB?
 

- Od mene nikada nećete dobiti tu potvrdu, jer mi je obaveza da zaštitim identitet svakoga koji je radio za Službu. Pravila službe su pravila koja važe do kraja i kada više niste aktivni.
 

Znači jednom debeovac uvek debeovac?
 

- Ha, ha, ha. Đavo da ga nosi, valjda je tako.
 

Uništene arhive


Zašto sadašnja srpska Služba ne otkrije njihove identitete?


- Naša sadašnja Služba nema kapacitete za to. Ne treba zaboraviti da je centar DB za Kosovo bio u Prištini i kada je krenula bežanija arhiva je ostala na Kosovu i pitanje je gde se sada ona nalazi.


Kada se raspala Jugoslavija već je bilo manje kontakata i ti saradnici su napustili Službu, ali ih je Služba zaštitila i uspešno prikrila njihovu aktivnost. Smatram da su oni činili dobro onom režimu u kojem smo mi radili. Raspad države je učinio da su oni bili zapostavljeni. Za vreme bombardovanja uništeno je mnogo arhiva i dokumentacije i mnogi, u stvari, gotovo svi agenti koji su držali te ljude na vezi ili su pomrli ili ne znaju kako se zovu i tu treba takođe tražiti razloge zašto se o njima nije govorilo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online