Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.10.2010.
05:15
Tanjug A

Da li je korupcija jača od Srbije?

Mesto koje Srbija zauzima prema indeksu percepcije korupcije na listi "Transparensi internešenel" predstavlja ozbiljno stagniranje, izjavila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković. U izjavi za "Politiku", koju je dala posle učešća na regionalnoj konferenciji "Saradnjom protiv korupcije" u Beogradu, ona je istakla da je cilj da se ustanovi u kojim oblastima je najveći problem kada je u pitanju korupcija, ali i da se otkrije gde se zapravo krije tako loša percepcija.

Znamo li uopšte šta je uzrok toliko rasprostranjene korupcije u Srbiji?: Zorana Marković

"Na žalost, ovo je treća ili četvrta godina kako stagniramo po pitanju tog indeksa.

Agencija je donela odluku da napravi analizu parametara koji se uzimaju u obzir kod tog indeksa. To jeste percepcija i ona jeste najneuhvatljivija i najteže ju je ispraviti.

Mi ćemo u narednom periodu videti šta je, zapravo, uzrok stagniranja naše zemlje kada je u pitanju korupcija", rekla je Markovićeva.

Istakavši da je "razočarana" jer smatra da smo kao država dosta uradili za prethodne tri godine, ona je istakla da "očigledno ovaj indeks pokazuje da zakonodavni i institucionalni okvir nije dovoljan i da praksa mora da se promeni".

Na pitanje da prokomentariše izjave koje su mogle da se čuju na konferenciji da su privatizacija i javne nabavke u Srbiji najveći problem kada je u pitanju korupcija, direktorka agencije je odgovorila da "privatizacija jeste problematična i to se vidi kroz predstavke građana s obzirom na to da ih je najviše na ovu temu".

Agencija nemoćna, problem je u sistemu


"Ona je, očigledno, sistemski problem koji ne može samostalno da reši nijedna institucija. Država je ta koja mora da reši to pitanje. Sada vidimo posledice nečeg što traje već šest, sedam godina. Što je nešto dugotrajnije teže je da se popravi", rekla je Markovićeva.


"Mi kao agencija, u konkretnim slučajevima, možemo malo da uradimo. Možemo samo da kroz prevenciju radimo na nekim mehanizmima koji će ubuduće sprečiti takvu praksu. Nažalost, to su kompleksne povrede prava. Takođe, postoji problem sa javnim nabavkama. Mislim da je jako važno da se ta oblast reguliše na bolji način jer je problem, u neku ruku, i u samim propisima", istakla je ona.

Privatizacija služila za pranje novca?


Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije nije želela da komentariše tvrdnje iznete na pomenutoj konferenciji da je država dozvolila da se kroz privatizaciju opere velika suma novca, navodeći da je to pitanje isključivo za tužilaštvo.

Građani ne veruju političarima

Govoreći na ovu temu, ona je istakla da je agencija uspostavila dobru saradnju sa Republičkim i Tužilaštvom za organizovani kriminal, ali i da očekuje da im oni pomognu u saradnji sa višim tužilaštvima, odnosno regionalnim centrima za borbu protiv korupcije.

"Vlada Srbije je osnovala radnu grupu za izradu novog zakona o finansiranju političkih partija s obzirom na to da je prepoznata potreba da se finansiranje političkih stranaka reši na bolji način nego što je to bilo do sada.

Sadašnji propis je doveo do loše prakse, do nepoverenja građana u političke stranke", kazala je Markovićeva.


Ona je podsetila da je 2004. godine donet Zakon o finansiranju stranaka koji je bio prvi koji je uveo demokratske principe u kontroli finansiranja političkih partija.

Kako se finansiraju političari kojima narod ne veruje?


"Sve je to urušeno relativno lošim zakonom i praksom. U ovoj situaciji, kada je to nepoverenje na najvišem stepenu, Vlada Srbije je odlučila da formira radnu grupu. Predali smo konačnu radnu verziju na javnu raspravu i tokom novembra ona će biti predata u skupštinsku proceduru", rekla je Marrkovićeva.


"Ono na čemu smo mi insistirali jesu principi koji su standard u Greku. U međuvremenu smo i kao država od Greka ocenjeni i dobili smo preporuke. One još nisu javno objavljene, a vlada bi u narednom periodu trebalo da ih usvoji. Videće se da je radna verzija zakona poprilično usaglašena sa preporukama Greka, a mi kao država imamo obavezu da ih u roku od 18 meseci ispunimo", kazala je ona.


Markovićeva je dodala da agencija kontroliše prijavu imovinskih karata funkcionera, ali da ta provera ne sme da pređe u istragu i ukazala da je agenciji u tom slučaju potrebna pomoć tužilaštva i policije.


Ona je rekla i da je agencija na dobrom putu u borbi protiv korupcije i kao primer navela da se od 2.000 funkcionera, koji su imali duple funkcije, njih od 500 do 1.000 povuklo sa jedne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online