Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.10.2010.
02:49
Tanjug A

Nema indicija da je Mladić mrtav

Nema bilo kakvih indicija da je haški begunac Ratko Mladić mrtav, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. On je u intervjuu dnevnom listu "Danas" istakao da odluka o povećanju nagrade za informaciju koja bi dovela do lociranja i hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića pokazuje "koliko nam je stalo do poštovanja dostojanstva žrtava ratnih zločina i posvećenost sprečavanju nekažnjavanja krivičnih dela ratnih zločina". "Ogromnu cenu plaćamo svaki dan, ne samo mi već i generacije koje dolaze" naglasio je Vukčević.

Na pitanje zašto je posle četiri godine obavestio javnost o pregovorima sa Mladićem koje je svojevremeno nudio bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Rade Bulatović i da li je još neko osim njega nudio pregovore u prethodnom periodu, Vukčević je odgovorio da se "neke stvari, nažalost, otkrivaju naknadno.

Ratko Mladić i Vladimir Vukčević


"Ne mislim da je iko drugi zvanično pregovarao, pa čak ni bio u direktnom kontaktu sa Mladićem. Ali mislim da su jednostavno znali ili mogli da znaju gde se on nalazi", naglasio je on i dodao da se "osim procene da je hapšenje Stanka Ristića bio katastrofalan potez po sudbinu Srbije i po hapšenje najtraženijeg haškog begunca, otvaraju mnoga pitanja koja zaslužuju odgovor".


"Na ta pitanja jasno može da odgovori Rade Bulatović. Na primer: Da li je slučajno pred dva svedoka postavio pitanje u februaru 2006? Da li je neko od nas spreman da pregovara sa Ratkom Mladićem? Da li je slučajno uhapsio Stanka Ristića koji je imao komunikaciju sa Ratkom Mladićem? Kako je pobegao Hadžić? Ko mu je dojavio da se skloni? Kako je uhapšen Tolimir? Da li je slučajno insistirao na hapšenju Marinka Lovrea? Da li je tačno da je kod Karle del Ponte tajno i lažno optuživao vojsku da pomaže skrivanje Mladića iako je imao informacije o komunikaciji njega i njegovih jataka? Ko je javio Župljaninu da se ne vraća u stan u Nišu koji smo opkolili? Zašto mu je bio važniji izvor moje informacije nego to kako je Župljanin pobegao? Da li je neko od njegovih stranačkih prijatelja imao i ima kontakte sa haškim beguncima dok smo za njima tragali?", rekao je Vukčević.

Rute: Važno uhapsiti Mladića
 

Mark Rute

Novi holandski premijer Mark Rute kaže da srpska vlada treba da učini u njenoj moći da haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić budu pronađeni i uhapšeni.

 

Za "Večernje novosti" Rute je rekao da bi dokaz za punu saradnju Srbije tribunalom bila činjenica da Beograd čini sve što može u lociranju idvojice haških optuženika.

 

"Istina je da je za nas veoma važno da taj čovek (Ratko Mladić) bude lociran, uhapšen i izveden pred lice pravde. Zato želimo da srpske vlasti učine sve što mogu da se to i dogodi", rekao je Rute.

 

On je rekao da ne želi da komentariše povećanje nagrade na 10 miliona evra za informaciju koja bi dovela do hapšenja Mladića, jer je to unutrašnje pitanje Srbije. "To je precizna mera koja se odnosi samo na srpsku vladu", dodao je Rute.


Vukčević je rekao da u Srbiji postoji jasna politička volja za hapšenje Mladića, koju niko, pa ni glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ne dovodi u pitanje.


"Postoji danonoćni rad velikog broja ljudi. Ali isto tako ne postoji rezultat i ta činjenica brine pre svega nas, pa onda Bramerca. I ja mislim da je tragično da se osumnjičeni za najveći zločin posle Drugog svetskog rata ne nađe u Hagu. Što se tiče operativne procene, Bramerc je dobrodošao u Beograd. Može da sedi zajedno sa svoja sadašnja dva saradnika ovde sa nama i da zajedno učinimo sve da zadovoljimo pravdu za žrtve", rekao je on.


Vukčević je dodao da očekuje da izvešta koji će Bramerc podneti u novembru, odnosno u decembru bude objektivan, profesionalan bez prizvuka politike.

POVEZANE VESTI

Subota 30.10.2010. 09:37
Uhvatice ga do 3 svjetskog rata he, he, hee. Svaka mu cast i onima koji mu pomazu da se krije. Ali moram da kazem da bi se ipak nasla neka izdajica koja bi ga odala za te pare. Mi smo svi ljudi. Ljudski mozak funkcionise malo drugacije kada vidi tolike pare, ali sreca je pa to on zna i dobro je da i mi ne znamo dje je. Neka zivi dobro i zdravo. Kada nekada za 30-40 god. umre, volio bih da obavjeste javnost da mu svi casno odamo poslednju postu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online