Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.11.2009.
18:29
Tanjug A

Milosavljević: Grip tek dolazi

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da je od tri moguća scenarija daljeg toka epidemije novog gripa A H1N1 najizgledniji onaj po kome će se epidemija u Srbiji najpre postepeno smiriti da bi se kasnije ponovo pojavila.

Vakcinacija će smanjiti rizik od smrtnih ishoda i od teških slučajeva bolesti, a delovaće i na očuvanje nacionalne infrastrukture, rekao je ministar Milosavljević.

Zatišje pred buru

Prema poslednjim podacima relativno se smanjuje broj novih slučajeva.


Po Milosavljeviću, ukoliko bi vakcinacijom protiv virusa A H1N1 u Srbiji bilo obuhvaćeno oko dve trećine stanovništva, mogla bi da bude sprečena velika indirektna šteta domaćoj ekonomiji od epidemije koja je ranije procenjena na oko dve milijardi dolara, naveo je on.


"U suprotnom, možemo napraviti i 55 fabrika FIAT- a u Srbiji, ali ako radnici ne budu zdravi, neće imati ko da proizvodi automobile", istakao je Milosavljević.

CRNI BILANS NOVOG VIRUSA

 

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je u petak da je u Srbiji do sada potvrđeno 326 slučaja oboljevanja od virusa A (H1N1), da se na bolničkom lečenju nalaze 503 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, a 18 osoba je priključeno na respirator.


U saopštenju se navodi da je registrovano 16 smrtnih ishoda od ove vrste gripa, a poslednji je registrovan 18. novembra u jedinici Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.


Od 326 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja oboljevanja se dovodi u vezu s putovanjem.

U Srbiji se registruje svaki slučaj smrti koji je povezan sa virusnom infekcijom, bez obzira da li je zbog hronične bolesti stanje pacijenta i pre toga bilo teško i ozbiljno, rekao je Milosavljević.


Milosavljević je istakao da je po broju obolelih i smrtnih slučajeva, Srbija još uvek na nivou drugih evropskih zemalja.


"Pri tome je stvarni broj obolelih nekoliko desetina do100 puta veći od registrovanih. Ako je, dakle, registrovano 300 obolelih, to znači da je obolelo najmanje 30.000", smatra ministar zdravlja.


O aktuelnoj polemici da li se vakcinisati ili ne protiv novog virusa gripa, kao i da li uopšte nabavljati vakcine, Milosavljević je rekao da odluke moraju biti zasnovane na dokazima, a ne na ličnom utisku i pojedinačnoj proceni.


"Veći je rizik ako ne vakcinišemo, nego ako vakcinišemo, i na tim terazijama mora se preuzeti odgovornost za odluku koja pogađa stotine hiljada ljudi", istakao je Milosavljević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online