Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 27.10.2010.
13:35
Tanjug A

Srpska vojska ide u Liban i Somaliju

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da će pripadnici vojske vrlo brzo otići u mirovnu misiju UN u Libanu a da se planira učešće i u istim aktivnostima na obali Somalijskog mora.

Šutanovac je precizirao da će pripadnici vojske u Liban otići sa španskim kontigentom mirovnjaka, dok je "ideja da na obali somalijskog mora budemo sa prijateljaima iz Grčke, na njihovom brodu".

Kao da nemamo dovoljno svojih problema...

Na predavanju najmlađim kadetima i kadetkinjama Vojne akademije, on je istakao da se učešćem u mirovnim opreacijama povećava i spoljnopolitičkih kredibilitet države.

Vojska od 37.000 pripadnika

 

Šutanovac je izjavio da profesionalizovana Vojska Srbije, zajedno sa kadetima Vojne akademije i onima koji se dobrovoljno prijave za obuku neće ni u jednom trenutku imati manje od 37.000 pripadnika, što je visok procenat u odnosu na broj stanovnika.


Šutanovac je, na prvom predavanju kadetima 135. klase Vojne akademije, rekao da je, kada je 2007. godine došao na mesto ministra odbrane, Vojska imala 36.220 pripadnika, a sada ih ima 37.000, tako da ne stoje tvrdnje onih "koji često pričaju da se vojska urušava i smanjuje se brojno stanje".


On je istakao da je planirano da sledeće godine profesionalizovana Vojska Srbije ima 10.609 vojnika po ugovoru, a sada ih je 8.761.


Budućim oficirima Vojske Srbije Šutanovac je poručio da, ako hoće da napreduju u karijeri i dođu do čina generala, moraju dobro da se potrude, jer je napuštena praksa da se činovi dobijaju po automatizmu i bez završenih odgovarajućih škola.


"Vi kao mladi ljudi treba da imate ambicije da budete na rukovodećim mestima i sutra generali, u skladu sa srpskom tradicijom i vašim znanjem", rekao je on i dodao da, međutim, svi oni koji završe akademiju sa prosekom manjim od osam neće moći da dobiju ni čin pukovnika.


Projektovano je da Vojska Srbije, precizirao je Šutanovac, ima 45 generala, 544 pukovnika, 1.401 potpukovnika, 1.755 majora i 3.301 oficira čina od potporučnika do kapetana.


Iz pitanja studenata, koja su postavljali posle predavanja, ministar odbrane je saznao da, naprimer, budući piloti lete bez odgovarajuće letačke opreme, ili da kadeti vojne akademije na vežbama nemaju manevarsku municiju za novu automatsku pušku M-21, i obećao da će se ti problemi rešiti.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.10.2010. 13:39
lepo si ih ispratio. a jesi li razmisljao kako ces ih mozda docekati.
Sreda 27.10.2010. 18:33
Nas ministar g.Suntavac je tako "reformisao",sredio,opremio i uvezbao nasu vojsku da je ona sposobna da obezbedjuje mir i stabilnost sirom planete,izuzev Kosmeta...Cija li ce majka zakukati?...Ovo sto rade ovi "zuti" je zlocin za koji bi trebalo da odgovaraju pred narodnim sudovima.
Četvrtak 28.10.2010. 08:00
Zar je nasim vojnicima mjesto u Libanu ili u Sudanu? Sta ce oni tamo??? Malo smo ratova imali na svojim prostorima u proteklim vijekovima, i malo se ginulo ili sta?! Zar smo zaboravili 1999tu godinu, kad su nas drugi neduzne bombardovali, pa i sve protekle godine od kad nam se strana vojska stacionirala na KiM? Dali su sve te zemlje koje su se udruzile protiv nase zemlje dobile nase simpatije, ili su samo izazvale mrznju? Treba li da budemo zajedno sa takvima u istom loncu, i da predstavljamo zlikovce koji ne prave razliku izmedju vojnih i civilnih ciljeva???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online