Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.10.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Po 500 evra za najbolje studente

Dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević osnovao je Fond sa svojim imenom u nazivu za pomoć studentima i tako dao lični doprinos u oživljavanju tradicije privatnih fondacija. U razgovoru za "Vesti" profesor Vasiljević objašnjava motive koji su ga inspirisali da odvaja, za srpske uslove značajan novac, kako bi dobre studente još više podržao u njihovom obrazovanju i budućoj karijeri.

- Osnivanje Fonda je jedan vid zahvalnosti i mom matičnom fakultetu i studentima i s druge strane moj osećaj kako treba delovati ličnim primerom u vremenima posle sankcija, građanskih ratova, spornih privatizacija, kada su mnoge moralne vrednosti uništene, objašnjava profesor koji je po treći put uzastopno izabran za dekana Pravnog fakulteta, što je presedan u 202 godine dugoj tradiciji najstarije visokoškolske ustanove u Srbiji.

Mirko Vasiljević


Zadužbinarstvo je nekada bila čestapojava kod imućnijih Srba, a sada su to sporadične pojave?


- Tradicija fondacija i zadužbina duboko je ukorenjena u svest srpskog naroda. Mi nećemo stvoriti stabilno društvo ukoliko se ne vratimo toj tradiciji. Naravno, svako prema svojoj moći. Ovo je istovremeno i poziv univerzitetskoj javnosti da i ona to učini, jer ne možemo biti predvodnici mlade generacije ako i na tom polju ne pokažemo odgovarajuću društvenu odgovoronost i osećaj solidarnosti.


Kolika je stipendija koju će dodeljivati vaš Fond?


- To nije veliki iznos, 500 evra po studentu i više je jedan vid moralne podrške mladim ljudima. Oni treba da se ugledaju na dobra dela, a ne da im kriterijum vrednosti bude nešto što je isplivalo na površini u vremenima tranzicije. Ako nam materijalne vrednosti zauzdaju mozak i naše shvatanje šta je dobro, a šta loše, to će biti pogubno za zemlju.


Koji studenti mogu da se nadaju da će ući u uži izbor?


- Fond ima socijalnu, školsku i profesionalnu misiju. Namera mi je da stipendiju prima najmanje jedan socijalno ugroženi student koji redovno daje godine, a ako bude sredstava i više njih. Zatim student koji se bave materijom kojom se ja bavim i koji izradi najbolji temat iz oblasti trgovinskog, kompanijskog, stečajnog, berzanskog i saobraćajnog prava. Jedna stipendija je namenja i studentu generacije.


Od kojih prihoda ćete isplaćivati stipendije?


- Naknade koje usmeravam na Fond su od primanja koje dobijam kao dekan, od honorara za rad u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita i Komisiji za izradu Građanskog zakonika Srbije. Namara mi je da Fond bude trajan, da ga nasledi moja ćerka koja je takođe pravnik i radi kao savetnik u Komisiji za hartije od vrednosti.


Da li ste zadovoljni sadašnjim znanjem studenata?


- Moram da kažem da je reforma po Bolonjskoj deklaraciji unela priličnu pometnju. S jedne strane je ubrzala studije i povećala mobilnost studenata i saradnju sa studentima i profesora. Ali s druge strane mislim da je poremetila ono što se zvalo univerzitetski red i neki standardi univerzitetske nastave, što se nije smelo dopustiti. Mislim da ćemo morati ozbiljno da zastanemo i preispitamo šta je dobro u Bolonji, a šta u standardnoj univerzitetskoj nastavi i da se sačini program koji bi mogao da garantuje kvalitet visokog obrazovanja.
 

Studenti sa "bubicama" opasniji od korupcije

 

Da li ima korupcije na vašem fakultetu?


- Ako bih vam rekao "ne" to bi bio birokratski odgovor. Kao što svuda ima korupcije tako je ima i kod nas, ali su to sporadični slučajevi, s tim što do mene konkretna saznanja nisu stizala da bih preduzeo odgovarajuće postupke. Na Pravnom fakultetu učinili smo studente maksimalno ravnopravnim. Mislim da je veća opasnost po obrazovni sistem to što je rapidno uznapredovala tehnika prepisivanja. Imamo sistem bubica koje gotovo da nema načina da ih se otkrije. Reč je o masovnoj pojavi pa mi na Pravnom razmišljamo da uspostavio tehničku blokadu svih tehničkih uređaja, a to znači i mobilnih telefona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online