Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 26.10.2010.
22:04
Tanjug A

Srbija menja Ustav zbog EU?

Srbija do ispunjenja strateškog cilja, punopravnog članstva u EU ostaje da uz političke uslove ispuni i dosta drugih obaveza uključujući i rešavanje problema sa "blanko ostavkama" poslanika. Prevazilaženje problema "blanko ostavki", kojim bi se omogućilo da poslanik bude vlasnik mandata, a ne politička stranka moguće je kroz promenu Ustava Srbije ili izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Promenimo Ustav: Slavica Đukić-Dejanović

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović smatra da treba razmišljati o promeni Ustava, kako bi se ukinule "blanko ostavke" poslanika, što je jedan od uslova EU integracija.

"To jeste jedno od krupnih pitanja, zbog kojih treba razmišljati o promeni Ustava. Znam da to nije mudro što govorim, ali zaista mislim dok takav stav stoji u našem Ustavu, mislim da takav poslanik treba da bude vlasnik mandata", rekla je ona za televiziju B92.

Da bi postala kandidat za članstvo u EU, Srbija treba, pored ostalog, i da završi reformu pravosuđa, usvoji zakon o restituciji, reši problem monopola i "blanko ostavki " poslanika...

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je precizirao pre dva dana da postoji deset ključnih tačaka, u nastavku evrointegracija, u kojima Brisel od Srbije očekuje napredak.

Kako će se u izveštaju između ostalog iznositi procene vezane za napredak u regionalnoj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, pravosudne reforme, pitanja budžeta, može se pretpostaviti da će to biti neke od oblasti u kojima će se očekivati i dalji napredak.

Pored reforme pravosuđa, na spisku zapovesti su i transparentnije finansiranje političkih partija, ali i usvajanje zakona o restituciji.


Pred Srbijom, međutim, ostaje i politički uslov, dovršetak saradnje s Haškim sudom, a tu je i dijalog Beograda i Prištine.

Utorak 26.10.2010. 22:10
dobro si rekla. da nije mudro to sto govoris. naravno da nije. dovoljno je sto si to izgovorila na tv b-92. izdalo te pamcenje ili si ga izbrisala zbog finansijske i politicke koristi. ti si jedna "tuzna zena".
Utorak 26.10.2010. 22:14
Ljudi, ovi ce nas polako, korak po korak odvesti u definitivnu propast!!! Niko ne prica o poboljsanju situacije u Srbiji, ali zato ni ne zatvaraju usta o tome sta sve treba da se uradi da "jednoga dana (kad EU propadne)" i Srbija udje u EU! Dali iko u politickom vrhu danas uopste vodi brigu o narodu Srbije, o rjesavanju aktuelnih problema u drzavi, ili su svi zapostenu na projektu "KANDIDATURA I ULAZAK U EU"? Svi su se dali u posao, a sanse su = 0!!! Nevjerovatno!!!
Utorak 26.10.2010. 22:31
"Znam da to nije mudro što govorim"...Gospodjo,nista pametnije niste izjavili od kako ste zaseli u tu fotelju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online