Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.10.2010.
03:49
Press A

Vlada pred rekonstrukcijom!?

Prvi sastanci u vladajućoj koaliciji na temu rekonstrukcije Vlade očekuju se već tokom ove nedelje, potvrđeno je Press u vrhu Vlade Srbije.

Planirano je da razgovore sa liderima vladajuće koalicije vodi premijer Mirko Cvetković sa saradnicima, u koordinaciji sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Cilj - smanjiti Vladu do kraja godine.

Vodiće razgovore sa liderima vladajuće koalicije: Mirko Cvetković

Prema rečima sagovornika Pressa iz Vlade, plan je da niko od ministara ne bude smenjen, već da se nekoliko srodnih ministarstava spoji u jedan resor. Takva „rekonstruisana" Vlada imala bi manje od 20 ministarstava, umesto sadašnjih 25.

- Glavna ideja je da se rekonstrukcija Vlade Srbije završi brzo, do kraja godine, ili najkasnije u januaru, kako bi vladajuća

koalicija u 2011, predizbornu godinu, ušla što kompaktnija. Zadatak premijera Cvetkovića biće da utvrdi da li postoji raspoloženje svih stranaka unutar koalicije da se što pre smanji sadašnja Vlada. Jer, menjati bilo šta u Vladi na proleće sledeće godine nema smisla. Nekih velikih pregovora neće biti, jer mora se što pre utvrditi da li postoji volja svih stranaka da se ide u brzu rekonstrukciju Vlade. Ako je ima, to će se uraditi što pre, ako je nema, Vlada ostaje ista. Ali, ovi razgovori biće i ispit za sve stranke na vlasti jer videti može li sadašnja koalicija da bude sačuvana i posle izbora 2012. godine, kaže sagovornik Pressa.

U Vladi Srbije postoji već nekoliko modela o tome kako smanjiti sadašnji kabinet premijera Mirka Cvetkovića.

- Svi planovi za smanjenje Vlade predviđaju da se najveće stranke koalicije proporcionalno odreknu pojedinih resora koje sada vode, po principu 3:1:1. To znači da ako se SPS i G17 Plus odreknu po jednog ministarskog mesta, DS bi se odrekao tri ministarstva, tako da bismo dobili Vladu sa 20 ministara. Kako sada stvari stoje, nije realno da bi Vlada Srbije više mogla da se smanji - navodi izvor Pressa.

On na kraju navodi da „niko ne može da garantuje da će pregovori o rekonstrukciji Vlade uroditi plodom", jer će biti potrebna i podrška manjih stranaka vladajuće koalicije, kao što su SPO i Ljajićev SDPS. U prethodne dve godine bilo je nekoliko pokušaja da se smanji Vlada Srbije, koja je trenutno najveća u Evropi, ali su svi oni propali pre svega zbog stava SPS-a da članove Vlade ne treba menjati.

G17 i SPS raspoloženi za razgovor

U G17 Plus Pressu je rečeno da ih do sada „niko nije kontaktirao" na temu rekonstrukcije Vlade, ali dodaju da će „učestvovati u eventualnim pregovorima". U SPS-u takođe ističu da razgovora o smanjenju Vlade nije bilo, ali su i oni spremni da u njima učestvuju, ukoliko za to postoji potreba.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.10.2010. 09:07
Nije potrebna rekonstrukcija već liposukcija da se članovima vlade izvuče sve ono što su navukli...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online