Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 24.10.2010.
15:43 >> 23:49h
Vestionline A

Patrijarh: Mladi traže drugačiji put

Mladi u Srbiji uviđaju bezputnost i bezidejnost vremena u kome živimo i sa njima se uspostaviti savremen dijalog, rekao je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za crkveni radio šumadijske eparhije "Radio Zlatousti" uoči osvećenja hrama Svetog Save u Kragujevcu.

Nema veće radosti od duhovne: Patrijarh Irinej
 




"Mladi traže jedan drugačiji put i hvala Bogu mnogi ga nalaze u Crkvi, ali moramo naći način da sa njima uđemo u savremen dijalog", rekao je srpski patrijarh.

On je naglasio "da i pored svih negativnih dešavanja, kojih, na žalost ima mnogo, ima i puno pozitivnih stvari, puno nade, utehe, ohrabrenja".
 

Ocenjujući vreme u kojee živimo kao vreme opšte sekularizacije, otuđenja naroda od duhovnih vrednosti, od Crkve i vere, patrijarh Irinej je istakao da je veliki broj onih koji se vraćaju Crkvi, a da je je utešno to što je reč mahom o mlađem svetu.


Patrijarh srpski je danas osveštao hram Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom, posle čega je služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje vladike šumadijskog Jovana i episkopa žičkog Hrizostoma, sa sveštenstvom i monaštvom Šumadijske eparhije, kojoj je prisustvovalo oko 1.000 vernika.

Pozivajući pravoslavne hrišćane, od najmlađe do najstarije životne dobi, da se okrenu crkvi i veri, patrijarh Irinej je u propovedi poručio da nema veće radosti od duhovne, jer je svaka druga privremena i kratkotrajna.

Najveća je bitka za Kosmet

 

Patrijarh je takođe ocenio da je "jedna od najvećih bitki današnjega vremena, bitka za Kosovo i Metohiju, svetu srpsku otačastvenu zemlju, ukrašenu najvećim svetinjama, ukrasima - Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom, Pećkom patrijaršijom i još 1.300 pravoslavnih svetinja". Podsetivši da su mnoge srpske svetinje na Kosmetu danas u ruševinama, patrijarh srpski je rekao "to su naše rane, rane ovoga naroda, teške i neprebolne". "Kao što je Gospod vaskrsao i one će da vaskrsnu, jer Kosovo je bilo i jeste i uvek će biti sveta srpska zemlja, ono ne može biti otuđeno, mi ćemo ga sačuvati i u tome će pomoći Gospod, jer mi nemamo mnogo prijatelja", rekao je srpski patrijarh i naveo primer Jevreja koji su posle skoro 2.000 godina dočekali da Jerusalim opet bude sveti grad i da ga obnove.

Patrijarh Irinej ocenio je i "da nijedan narod na ovim prostorima Evrope i Balkana nije toliko stradao i toliko krvi prolio, a stradao je, bio mučen i ubijan samo zato što su bili pravoslavni Srbi".


"To jeste velika tragedija jednog naroda, ali to je i velika snaga naroda koji je svoju veru posvedočio životom svojim i krvlju svojom, a krv prolivena je najveća duhovna snaga koja zaliva sve plemenite ideje i koja nas poziva da se nikada njih ne postidimo", istakao je srpski patrijarh.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.10.2010. 17:15
opet mi tu nesto ne dostaje u njegovom obracanju. nesto se ustrucava. a jel zavalada mir ili je i dalje raskol. veoma vazan detalj koji ne treba zataskavati. crkva treba da iskrena i otvorena prema svim gradjanima srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online