Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.10.2010.
09:12 >> 09:17h
Press A

Bogoljub i Sreten Karić nisu pušteni na očevu sahranu

Janićije Karić (90), otac Bogoljuba Karića, sahranjen je juče u porti Pećke patrijaršije uz prisustvo porodice i velikog broja prijatelja pristiglih iz centralne Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i građana Peći koji su autobusima došli na poslednji ispraćaj najstarijeg člana čuvene pećke porodice. Sinovi Bogoljub i Sreten nisu stigli na sahranu jer, navodno, nisu dobili odobrenje Prištine za ulazak na Kosovo i Metohiju.

Janićije Karić sa suprugom Danicom

Sahrani nisu prisustvovali Bogoljub i Sreten Karić, za kojima je raspisana crvena interpolova poternica, iako se do poslednjeg časa spekulisalo da će se ipak pojaviti. Postojala je mogućnost da će do Patrijaršije stići uz pratnju EULEX policije ili helikopterom iz Podgorice, u kojoj su navodno od jutra čekali odobrenje prištinskih vlasti za ulazak na KiM, kako je potvrdio jedan od zvaničnika KPS-a.


"Sve su to gluposti, ja vam tvrdim da nisu ni pokušavali da dođu, prvenstveno zbog Sretenovog lošeg zdravstvenog stanja, a zatim i zbog realne mogućnosti da budu uhapšeni. Ne toliko zbog poštovanja zakona i poternice koju je na inicijativu Beograda za njima raspisao Interpol, već iz čiste osvete zbog hapšenja Tačija, Čekua i Haradinaja po istim poternicama. Sigurno ih ne bi izručili našim vlastima, ali bi ih držali dan ili dva u pritvoru, pokazujući svoju moć", tvrdi jedan od bliskih prijatelja porodice koji je prisustvovao sahrani.

Ožalošćena porodica

Opelu koje su služili četvorica bivših pećkih paroha na čelu sa ocem Stankom, prisustvovala su druga dva sina Zoran i Dragomir, ćerka Olivera, supruga Danica, snaje i svi unuci i unuke, ali i neočekivano veliki broj Albanaca, što bivših radnika Karićevih firmi, što komšija i prijatelja iz Peći, koji i danas čuvaju kuće Karićevih u blizini Pećke bolnice.

Do samog početka sahrane oko podneva, porodica je držala u tajnosti mesto i tačno vreme ukopa. Prvobitno je plasirana informacija da će Janićije Karić biti sahranjen na gradskom groblju, kako bi novinarske ekipe bile poslate na pogrešnu stranu.


Govoreći nad odrom otac Stanko je istakao da je reč o velikom čoveku, prijatelju crkve, i njenom velikom dobrotvoru, čime je i zaslužio počast da bude sahranjen u porti jedne od najvećih srpskih svetinja između crkve i konaka.

Grob Janićija Karića u porti Pećke patrijaršije
Italijanski vojnici, koji obezbeđuju Pećku patrijaršiju, na zahtev porodice nisu davali novinarima da uđu u portu Patrijaršije. "Imamo naređenje da ne puštamo nikog ko nije na spisku, razumite", rekao je italijanski oficir na rampi udaljenoj stotinak metara od ulaza u portu.

Iako su novinari govorili da će ući bez opreme i da ne može da se zabrani poseta manastiru, koji nije privatno vlasništvo neke porodice, niti prostor koji se može zakupiti, karabinjer je slegao ramenima i odgovorio: "Danas kao da jeste".

Albanci koji su prisustvovali sahrani nisu bili raspoloženi za razgovor sa srpskim novinarima, uz opasku da je za njih tako bolje i da već dovoljno "rizikuju" dolaskom na sahranu čoveku koji je, kako su rekli "velikim dobrom zadužio sve Pećance i porodici koja je uvek i svima pomagala, ali su to mnogi zaboravili"! 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online