Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.10.2010.
21:45
Tanjug A

Drašković: Zaštititi "srpski Jerusalim"

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković založio se danas u Novom Sadu za takve pregovore Beograda i Prištine koji će zaštititi srpski narod i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, svojevrsnom "srpskom Jerusalimu".

"Srbije kao države na Kosovu nema, ona je proterana posle rata koji je ondašnji režim vodio s NATO-om. Taj rat je izgubljen i ne može se tretirati kao pobeda. Za SPO Kosovo je bilo, ostalo i biće ''srpski Jerusalim''", dodao je on u Srpskom narodnom pozorištu na svečanom delu izborne skupštine Pokrajinskog odbora SPO za Vojvodinu.

Srbija izgubila rat na Kosovu: Vuk Drašković


Prema njegovim rečima, Kosovo je "srpski Jerusalim" zbog srpskih crkava, kulturnih i duhovnih spomenika i zbog samog srpskog naroda.


"Sve je to i dalje tamo na Kosovu i taj ''Jerusalim'' Srbija mora da brani. Zato SPO kaže da u prestojećim pregovorima država Srbija ima obavezu da se, zajedno sa Srbima sa Kosova, izbori za evropski status srpskog naroda i njegovog istorijskog i religijskog nasleđa, a ne za hektare zemljišta na kojima živi neko drugi", istakao je Drašković.


On je ponovio da je SPO nacionalna stranka desnog i evropskog usmerenja, koja se suprotstavlja "lažnom patriotizmu", oličenom u mržnji prema Evropi, SAD, NATO-u, katolicima, protestantima, muslimanima, Jevrejima, otvaranju prema svetu.


U takav lažni patriotizam, suštinski antipatriotizam, Drašković je svrstao i zagovaranje potpune centralizacije Srbije.


"Da je centralizam dobar onda bi se Nemačka nalazila pred raspadom, a u velikim teškoćama bi bile i Francuska, Italija i mnoge druge razvijene zemlje. Austrija, približno velika kao Srbija, sa skoro istim brojem stanovnika, ima čak devet pokrajina", naveo je lider SPO.


"SPO je za patriotizam evroregionalizacije Srbije. Mi u ovom trenutku imamo samo dve regije, Vojvodinu i Beograd. Zalažemo se da te dve regije dobiju još veća ovlašćenja, a da se južno od prestonice formiraju još najmanje tri takve oblasti, recimo šumadijska, moravsko-timočka i drinska", istakao je Drtašković.


Prema njegovim rečima, od sadašnjeg stanja centralizma još opasnije je zagovarati tobožnje regione, kojih zapravo nema.


"Statistički regioni vode u degradaciju ideje regionalizacije Srbije, jer to nisu regioni. To bi bili regioni sa kasama i kancelarijama u Beogradu, što je neprihvatljivo. Ekonomsku regionalizaciju treba da prati i politička, sa pet parlamenata i vlada", zaključio je Drašković.


Pre toga održan je radni deo skupštine, na kojoj je za predsednika PO SPO ponovo izabran narodni poslanik Žika Gojković.

POVEZANE VESTI

Subota 23.10.2010. 22:11
Neznam ko vise slusa ovu otrcanu budaletinu. Idi Vuce i pisi knjige, bice ti pametnije.
Subota 23.10.2010. 22:18
....krs od coveka...
Nedelja 24.10.2010. 00:43
Bla bla bla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online