Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.10.2010.
08:51 >> 09:47h
Pres A

Rasipništvo u parlamentu - tri miliona po poslaniku

Skupština Srbije traži da joj se u budžetu za 2011. obezbedi 1,8 milijardi dinara, što je za 200 miliona, odnosno dva miliona evra više nego što je dobila u ovoj godini, navodi se u Nacrtu skupštinskog budžeta za 2011. do koga je došao "Pres".

Neumoran rad, i dva meseca odmora, imaju svoju cenu: poslanici srpskog parlamenta
 

U ovom dokumentu navodi se da će nešto više od milijardu dinara biti potrošeno "na rad stručnih službi Skupštine", dok će za „potrebe poslanika" u 2011. godini biti potrošeno 745,9 miliona dinara, što je oko 3 miliona dinara po poslaniku.

Poslanici sami sebi povećali plate

U nacrtu budžeta Skupštine za 2011. za primanja 250 narodnih poslanika i zarade 392 zaposlena u stručnim službama planirano je 632,5 miliona dinara. Konkretno, 310 miliona dinara predviđeno je za plate poslanika, što je 4,5 miliona dinara više nego u ovoj godini. Uvećanje je obrazloženo time da se neki poslanici koji trenutno nisu zaposleni u parlamentu „mogu opredeliti za stalni rad u Skupštini"!

U  dokumentu se dalje navodi da parlamentu treba novih 200 miliona dinara zbog troškova održavanja zgrada Skupštine, nabavke opreme za elektronsko glasanje koje treba da uvedu i u salama za Odbore, ali i uspostavljanje konferencijske video-veze i kupovinu kancelarijskog i drugog materijala. Nova stavka u troškovima, od 10,5 miliona, jeste nabavka „licence, softvera, nove verzije internet prezentacije".
 

Parlament planira da potroši 144 miliona dinara na kupovinu informatičke opreme, dok održavanje skupštinskog zdanja planira da plati 128 miliona.

U 2011. namenili su 100 miliona dinara za fasaderske radove, plus 15 miliona za klimatizaciju i 13 za ventilaciju.

Zanimljivo je što poslanicima i skupštinskim službenicima treba 42,9 miliona dinara za troškove materijala, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 29,4 odsto. Više papira će se kupovati ne zato što će raditi više, nego „zbog povećanog broja članova skupštinskih odbora" i rasta cena! Kako je nedavno u 15 od 30 skupštinskih odbora povećan broj za još dva poslanika, ispada da će 30 novih članova odbora za godinu dana potrošiti 12 miliona!

Nema para za TV prenose

 

U nacrtu budžeta Skupštine za 2011. nema troškova uvođenja e-parlamenta, održavanja parlamentarne skupštine SE i TV prenosa. Sekretar parlamenta Veljko Odalović izjavio je da je za TV prenose skupštinskih sednica potrebno milion evra godišnje. Međutim, taj novac nije predviđen u ovom nacrtu, kao ni otplata duga od 3,3 miliona evra, koliko RTS traži od Skupštine.

Na takozvane stalne troškove, koji podrazumevaju „energetske, komunalne i usluge komunikacije, troškove osiguranja i zakup imovine i opreme" u 2011. Skupština planira da potroši 139,9 miliona dinara.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović kaže za "Pres" da je od finansijske službe Skupštine tražio da detaljno uradi budžet za 2011. godinu kako bi se tačno videlo zašto je parlamentu potrebno 1,8 milijardi dinara.

"Ali, na sednici Odbora koja je održana u četvrtak predstavljena nam je radna verzija. Iz tog dokumenta ni meni nije jasno za šta je tačno predviđen taj novac, jer su svi troškovi grubo navedeni. Zato sam od finansijske službe tražio da svaku stavku razloži na detalje: koliko za plate, koliko za paušale, struju, vodu, građevinsko zemljište, papir...", kaže Konstantinović.

On dodaje da će se tek posle tog, detaljnog plana budžeta znati i konačna suma koliko će parlamentu biti potrebno za 2011. godinu

"Bez tog detaljnog izveštaja o troškovima ne mogu da znam šta nam je prioritet i gde može da se uštedi i čega možemo da se odreknemo! Tek kad budu uradili budžet kako treba i do detalja, moći ćemo da vidimo da li nam je potrebno baš 1,8 milijardi ili manje", objašnjava Konstantinović.

Subota 23.10.2010. 09:29
ne treba ni da se cudimo. oni za krizu nisu ni culi a kamoli osetili. placamo ih, odvajamo od usta nase dece a pozicija radi kako ne treba a opozija kako pozicija kako pzicija kaze i plati. a gde smo mi u svemu. nas niko nista ne pita, niti placa cak smo i bez posla ostali.posle se cude, odakle toliko nezadovoljsto kod mladih. ljuti su na roditelje sto su dozvolili da nam skotovi kroje sudbinu. stasala je generacija kojoj nismo mogli da pruzimo normalano uzrastanje. i treba da nam pokazu sta smo trebali da uradimo a nismo. zasluzili smo svi. djba im zakon ldp.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online