Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.10.2010.
01:48
Tanjug A

"Centar vehabizma u Kosovskoj Mitrovici"

Bezbednosno stanje u Srbiji je pod kontrolom, ali zemlju tek čeka borba protiv islamističke i hrišćanske radikalizacije, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović i pojasnio da je reč o islamističkoj radikalizaciji u Sandžaku i ultradesnoj nacionalističkoj hrišćanskoj radikalizaciji.

Tek sledi obračun sa radikalnim elementima: Dragan Simeunović
 

On je rekao da je islamistička radikalizacija ona koja se javlja u Sandžaku, a druga je, prema njegovim rečima, ultradesna, hrišćanska.

Simeunović je dodao da tu treba praviti razliku jer je ovaj islamski uperen protiv muslimana, dok je ovaj potonji usmeren protiv vlasti i politike koju ona vodi.


Turska nam je lek

 

Kao moguću prevenciju ekstremizma i terorizma, Simeunović je naveo sprečavanje radikalizacije u čemu bi, smatra on, veće prisustvo Turske moglo da ima veliki značaj. ''Veće angažovanje Turske na ovim prostorima, na koje mnogi gledaju sa dosta rezerve, može biti veoma dobro jer Turska nastoji da zadrži svoj uticaj u oblasti održanja takozvanog tradicionalnog islama koji je 'mekši' u odnosu na ostale varijante'', naveo je on.

''Iako nije na meni da cenim, građani Srbije su bezbedni, a bezbednosno stanje je pod kontrolom. Uspevamo da se izborimo sa ekstremizmom i terorizmom u toj meri, da namere da se nanese šteta građanima i važnim objektima na prostoru Srbije ne idu dalje od planova'', rekao je Simeunović Tanjugu.

Ovaj istaknuti poznavalac načina borbe protiv terorizma je ukazao da je područje Srbije i Balkana "snažan logistički centar islamističke mreže, koja je tradicionalno oslonjena na Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Sandžak, gde su se islamistički krugovi kriminalizovali".


Ti kriminalizovani krugovi se, prema njegovim rečima, mogu smatrati narko-terorističkom prethodnicom problema jer su se u njima spojile dve vrste zla - terorističke organizacije i organizovane kriminalne grupe.


Simeunović tvrdi da su u Sandžaku prisutne obaveštajne službe Irana i Saudijske Arabije koje finansiraju zvanične islamske krugove.


On predviđa skore promene na političkom planu Sandžaka o kojima bi trebalo voditi računa, ne precizirajući, međutim, o kakvim promenama je reč. "Za godinu ili dve u Srbiji, mnogo toga u islamističkom ekstremizmu neće biti isto", rekao je on.


Prema Simeunoviću, centar vehabizma je u Kosovskoj Mitrovici, dok je Kosovo baza za švercere droge koja se od Avganistana prema Zapadu obavlja pod okriljem terorističke OVK.


Prema njegovim rečima, Turska bi i na planu vehabizma, koji ne odgovara ni Zapadu, mogla da ima uticaj jer on ugrožava "njenu varijantu islama".


Opasni hrišćanski ekstremisti


Simeunović smatra da će "obračun" sa hrišćanskim radikalizmom biti mnogo teži zato što se njihove pristalice pozivaju na hrišćanstvo koje sa tim nema nikakve veze.

Ti ekstremisti su, prema njegovim rečima, frustrirani, njihova sredina ovde domicilna i osećaju se kao domaćini, a i zato što su upereni protiv prozapadne politike koju vodi srpska vlada, odnosno država.

"To znači da bi u određenim političkim situacijama, naročito u vreme izbora, radikalni elementi toga tipa dobili određenu legalnu podršku, što je teško sprečiti", ocenio je Simeunović.


On je ukazao da se za razliku od islamskog ekstremizma koji je mnogo opasniji, vlast u Srbiji mnogo oštrije obračunava sa desničarima od kojih preti mnogo manja opasnost jer, kako kaže, oni nemaju značajnu širinu. "Daleko veću opasnost predstavlja nacionalizam koji se krije pod maskom religije", zaključio je Simeunović.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online