Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.10.2010.
10:47 >> 20:51h
Tanjug A

Da li je gotov ili nije štrajk radnika u pravosuđu?

Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije saopštio je danas da će nastaviti štrajk i da je predlog Ministarstva pravde neprihvatljiv. Međutim, u resornom ministarstvu navode da je većina zaposlenih prihvatila predlog Vlade Srbije za povecahnje zarada od 35 do 45 odsto i obustavila štrajk.

Već 11 dana se pravdamo onima koji mesečno primaju od 120.000 do 400.000 dinara kako ne možemo da preživimo: Radnici u pravosuđu
 



U saopštenju Sindikata se navodi da će pravosudna administracija i dalje nastaviti štrajk, a da su odluku o tome doneli članovi koji čine gradski odbor Beograda i Republički odbor Sindikata, a na zahtev zaposlenih koje predstavljaju u tim organima.


Sindikat će zakazati zajedničku sednicu gradskog i republičkog odbora na kojoj će doneti odluku o prestanku ili o nastavku štrajka, a do tada su svi obavezni da poštuju donete odluke, navodi se u saopštenju.


Takođe se dodaje da će Sindikat u svakom slučaju podneti ustavnu žalbu Ustavnom sudu Republike Srbije, prekršajnu prijavu protiv Ministarstva pravde, kao i krivične prijave protiv predsednika sudova i javnih tužilaca.


Zna ministarka kada je gotov štrajk

Snežana Malović

Takođe danas, ministarka pravde Snežana Malović je saopštila da je većina zaposlenih u sudskoj administarciji prihvatila predlog Vlade Srbije za povećanje zarada od 35 do 45 odsto i obustavila štrajk.


"Zakonom je predviđeno da se u takvim situacijama štrajk obustavlja", rekla je Malović na konferenciji za novinare i naglasila da će shodno zakonu, predsednici sudova moći da preduzmu predviđene mere prema onima koji od ponedeljka ne budu na radnim mestima.

Prema prvim informacijama ministarstva, štrajk su prekinuli zaposleni u svim beogradskim tužilaštvima - Apelacionom, Višem, Prvom i Drugom tužilaštvu, zatim u Apelacionom i Višem sudu u Beogradu, Drugom osnovnom sudu u Beogradu, Višem prekršajnom sudu, kao i u većem broju sudova i tužilaštava širom Srbije, navela je ona.


Povećanje tek u februaru

 

Malovićeva je istakla da će povećanje od 35 do 45 odsto početi da se isplaćuje zaposlenima od 1. januara naredne godine i da će plate sa povećanjima za referente umesto sadašnjih 20.329 dinara iznositi od 1. januara 27.165 dinara, dok će nameštenici umesto 18.000 dinara primati oko 26.000 dinara.


Gotovo ista povećanja plata koja će kroz stimulacije biti isplaćena zaposlenima za oktobar, novembar i decembar biće obezbeđena od ušteda od reformi pravosuđa u iznosi od po 8.000 dinara, dodala je Malović


Ona je navela da je svesna da ni sa tim povišicama zaposlenima neće biti lako, ukazujući na tešku ekonomsku situaciju u državi.


Kako je Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije posle višednevnih pregovora za rešenje problema odbio ponudu vlade, predsednici sudova sproveli su anketu zaposlenih koji su se tajnim glasanjem u većini izjasnili da prihvataju tu vladinu ponudu, rekla je Malović.


Malovićeva je najavila da će ministarstvo sa drugim reprezentativnim sindikatom - Sindikatom organizacija pravosudnih organa Srbije, koji je prihvatio ponudu, u ponedeljak zaključiti protokol.

Prema njenim rečima, štrajk koji traje 13 radnih dana, naneo je veliku štetu pravosuđu jer je samo zbog nenaplaćivanja sudskih taksi pravosudni budžet oštećen za oko 150 miliona dinara.


Ministarka je istakla i zabrinutost, što je, kako je navela, pravosuđe izgubilo na efikasnosti koja je bila zapažena u prvih šest meseci od početka rada reformisanog pravosudnog sistema.


Ministarstvo pravde je nakon odbijanja ponude od strane Sindikata izrazilo sumnju "da vođama Sindikata interes zaposlenih nije od primarnog značaja, već da su u pitanju pojedinačni interesi koji nemaju veze sa opravdanim zahtevima zaposlenih."


Ministarstvo pravde je pozvalo lidere Sindikata "da objasne zaposlenima zašto su odbili povećanje zarada kakvo niko drugi u državi nije uspeo da dobije".


Pritom je ukazalo da je Vlada Srbije "prinuđena da, usled velike štete koja nastaje po građane Srbije i funkcionisanje pravosudnih organa, preduzme sve zakonom predviđene mere koje će omogućiti nesmetan rad sudova."


Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen objasnio je danas da bi shodno novoj ponudi, plate zaposlenih u pravosuđu sa 16-17 hiljada išle do 27-28 hiljada dinara.


Sekretar Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević izjavila je, međutim, da je najnoviji predlog Vlade i Ministarstva pravde neprihvatljih tvrdeći da povećanje plata nije onakvo kako je predstavljeno javnosti i najavila da će štrajk, koji je počeo 5. oktobra, biti nastavljen.


"Mi se već 11 dana pravdamo onima koji primaju od 120.000 do 400.000 dinara mesečno, kako ne možemo da preživimo i zato smo MMF-u predočili da je u pravosuđu već dva puta smanjen broj zaposlenih i da se umesto njih primaju nekvalifikovani radnici po stranačkoj pripadnosti za početnu platu od 86.000 dinara", kazala je Miloševićeva.


U više od sto sudova zaposleni su počeli da rade od ponedeljka pošto su prihvatili prvobitni predlog Ministarstva pravde za povećanje zarada od oko 30 odsto, počev od 1. januara 2011. godine i isplatu stimulacija od 6.600 dinara do kraja ove godine.


Sindikat i zaposleni u 84 suda i dalje traži jedinstvenu cenu za obračun zarada u pravosudnim organima, odnosno da svi imaju osnovicu kao sudije i tužioci, u iznosu od 28.000 dinara.


Zbog štrajka sudske administracije suđenja su odlagana izuzev u hitnim predmetima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online