Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.10.2010.
02:50
Blic A

Srpski vojnici hvataju pirate u Somaliji

U borbi protiv pirata na obalama Somalije početkom naredne godine priključiće se pripadnici Vojske Srbije, saznaju beogradski mediji.

Time će VS aktivno učestvovati u prvoj samostalnoj vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije ''Atalanta“. Prema saznanjima ''Blica“, u prvo vreme u misiju će otići do pet pripadnika srpske vojske.

Priključuju se borbi protiv pirata u Somaliji: Vojska Srbije

Gotovo dve godine traje ova antipiratska misija EU. Za učešće u misiji koja je jako značajna za EU Vojsci Srbije odaje se priznanje. Srbija će biti zastupljena uz kontingente vojski Holandije, Španije, Nemačke, Francuske, Grčke, Italije, Švedske, Belgije i Luksemburga.

Područje koje se kontroliše je čak pet miliona kvadratnih kilometara, što je otprilike površina cele EU. Učestvuje oko 1.800 vojnika i više od 20 brodova i aviona. Još se ne zna na čijim brodovima će se naći i pripadnici VS, ali se spekuliše da bi to mogle vojske Francuske ili Grčke.


U opisu misije vojnici EU smeju da koriste oružje, plene piratske brodove, ali ne smeju delovati na kopnu već isključivo na moru. Koliko je značaj ove misije na obalama Somalije govori podatak da oko četiri miliona ljudi zavisi od pomoći čije dopremanje obezbeđuju vojske EU.


Prema ''Blicovim“ saznanjima, osim učešća u ovoj misiji, u Briselu nameravaju da Srbiji ponude i učešće u misiji obuke somalijskih snaga, a koja može biti i civilna, što podrazumeva učešće vojnih lekara i vojna.

POVEZANE VESTI

Petak 22.10.2010. 11:07
...salju klince da jure one somalske nesrecnike, a ovde pripremaju Cedicu za vodjenje onoga sto ostane od srbije...a neme vise ni kuke ni motike da se digne...jedino traktori...pa u bugarsku ili rumuniju....tuga....ja se uzdam u mlade i nadam se da ce uspeti da izbegnu da ih manipulisu u cilju nanosenja stete sopstvenoj zemlji....treba bunt ali otvorite oci ko ga finansira...namnozilo se djavola...
Petak 22.10.2010. 11:32
...sto bi rekli salju nas "turci"(USA) da tucemo somalske "hajduke"...bas smo uspeli u zivotu!!!...
Sreda 18.01.2012. 22:06
Zar Boris nije rekao da Srbija vise nikada nece ratovati...? Mozda je mislio da vise nikada nece braniti zemlju i narod, prije bih rekao, jer inace kako objasniti da se nasi momci moraju kaciti sa piratima.? Na koncu, nisu NAMA nista lose uradili..!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online