Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.10.2010.
10:18 >> 10:34h
Alo A

Maturantima na ekskurziji u Italiji savetovano da kriju poreklo

Maturanti XIV beogradske gimnazije, koji u subotu treba da putuju na ekskurziju u Italiju, dobili su upozorenje od nastavnika i roditelja da u ovoj zemlji ne smeju da pričaju glasno srpski jezik, pokazuju tri prsta, a kamoli da se fotografišu sa našom zastavom, a sve to zbog događaja koje su srpski navijači napravili u Đenovi.

Firenca dala uputstvo za ponašanje srpskih srednjoškolaca

Kako tvrde roditelji, ali i učenici, u utorak je u XIV gimnaziji održan savet roditelja sa Marijom Miletić, direktorkom škole, povodom maturantske ekskurzije učenika.


"Došla sam kao član roditeljskog saveta i bila sam zatečena izjavama na ovom sastanku. Zamoljeni smo da prenesemo deci da ne smeju po Italiji da nose obeležja svoje zemlje zbog nedavnog incidenta u Đenovi. Direktorka je deci rekla da neće moći da se slikaju sa srpskom zastavom kao što su to radili na prethodnoj ekskurziji u Mađarskoj. Takođe nam je rekla da su je iz galerije 'Ufici' u Firenci upozorili da deca ne bi smela ponašanjem da skreću pažnju na sebe", objašnjava majka jednog od učenika XIV beogradske gimnazije.


Direktorka XIV gimnazije kaže da je dala savet samo da se deca pristojno ponašaju, a ne i da na pokazuju nacionalna obeležja.

"Na savetu roditelja samo sam upozorila da deca treba da vode računa o svom ponašanju, da ne konzumiraju alkohol i ne prave nikakve provokacije. Nisam rekla da ne treba da se pokazuju nacionalna obeležja, već samo da izbegavaju sukobe. Ne znam kako je ko od roditelja to protumačio", kaže Marija Miletić, direktorka XIV beogradske gimnazije.


"Neki profesori nas već danima dobroćudno upozoravaju da u Italiji moramo da budemo 'manji od makovog zrna', da ne pokazujemo tri prsta, da ne pevamo navijačke pesme i da ne pričamo glasno da ne bi 'provalili' da smo iz Srbije. Ma da ne idem sa svojim drugovima, zbog svega rečenog bi odustala od ekskurzije. Nismo zaslužili da se prema nama Italijani ponašaju kao da smo svi bubašvabe zbog samo nekoliko huligana", rekla je jedna od učenica gimnazije.

Ima i onih đaka koji su upozorenje roditelja i profesora shvatili kao i svaku dosadašnju priču pred odlazak u neku stranu zemlju.

"Majka mi je prenela detalje sa saveta roditelja i rekla da moramo da vodimo računa o ponašanju. Da ne pijemo, da se pristojno ponašamo i da ne skrećemo pažnju na sebe", dodala je druga učenica.

Ministarstvo spoljnih poslova kaže da za sada oni nisu uputili bilo kake instrukcije ili upozorenja agencijama i školama. "Ne, za sada nismo upozoravali turističke agencije", rečeno je u Ministarstvu.

Prema rečima Radiše Konstantinovića iz turističke agencije "Omniturs“, galerija "Ufici“ u Firenci upozorila je nadležne da vode računa o ponašanju dece prilikom njihove posete.


"Zbog nedavnog incidenta u Đenovi iz galerije je stiglo upozorenje da deca ne mogu da ulaze u galeriju bez profesora koji moraju ozbiljno da ih nadgledaju. Posle incidenta sa huliganima, definitivno će biti pooštrena kontrola na putevima i u hotelima, što znači da moramo da se povinujemo takvim pravilima", objašnjava Konstantinović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.10.2010. 13:31
Ma bre ljudi, pošaljite decu u Francusku, tamo su navikli na paljenje i degradacije ! Naravno šalim se.Mislim da panikuje bez razloga ! Ne idu oni u nekom navijačkom kampu !
Četvrtak 21.10.2010. 22:50
...deco nemate cega i koga da se bojite...u zivot se ide srcem i svescu ko ste i odakle ste...ako uspeju da vas ubede da treba da se odreknete vaseg porekla,vasih roditelja,deda,predaka neprijatelji su postigli cilj, jer nikada necete imati m.da da se borite za nesto sto vam se negira...zato hrabro mali Srbi i ako vas provociraju i vredjaju ne savijajte glavu...vi nemate cega da se stidite vec ovi koji vam predlazu da se krijete kao da ste lopovi....sramota!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online