Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.10.2010.
16:27
Vestionline A

Patrijarh: Srbi se vraćaju veri

Patrijarh srpski Irinej pohvalio je danas u Valjevu što se u zemlji podižu mnoge crkve i obnavljaju manastiri, jer je to dobar znak vraćanja narodnoj veri i garancija sigurnije budućnosti.

"No, to podrazumeva i da se borimo za ostavljanje potomstva kako nas ne bi bilo sve manje, jer i prva Božija zapovest glasi: 'Rađajmo se i množimo'", poručio je patrijarh Irinej, koji je povodom petogodišnjice uspostavljanja Eparhije valjevske, služio svetu liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Valjevu.

Izgradnja crkava i obnavljanje manastira znak da se vraćamo veri: Patrijarh Irinej


Patrijarh je, obraćajući se posle liturgije velikom broju vernika iz valjevskog kraja i zapadne Srbije, sveštenstvu i monaštvu, izrazio zadovoljstvo što je posetio "ovaj najblagosloveniji kraj Srbije u kome je narod sačuvao svoju veru i Svetosavlje i dao velike ličnosti našoj istoriji, kulturi".


"Oni su se zajedno sa svojim narodom borili za slobodu", rekao je patrijarh Irinej, ističući da su takvi bili vojvoda Živojin Mišić (1855-1921) i sveti vladika Nikolaj Velimirović (1880-1956), "koji je najveća ličnost posle Svetog Save".


"Sveti Nikolaj se pojavio u najkritičnije vreme u istoriji srpskog naroda," rekao je patrijarh i dodao da "smo božijom zaslugom i zaslugom vladike Nikolaja preživeli tešku tragediju bezbožnog sistema".


Sveti Nikolaj Velimirović (1881-1956) bio je episkop Ohridski i Žički Srpske pravoslavne crkve (SPC), uticajni teolog i daroviti orator. Bio je politički emigrant pošto je posle Drugog svetskog rata (1941-1945) u Jugoslaviji uspostavljen socijalistički sistem.


Patrijarh je istakao da se "sada srpski narod ponovo vraća svojoj crkvi i da zato ne čudi što se u svim hrišćanskim crkvama sada ljudi upoznaju sa velikim apostolskim delom vladike Nikolaja koje je od velikog značaja i za buduća pokolenja".


"Druga velika i slavna ličnost ovog kraja je prepodobri sveti Justin Ćelijski, veliki um i blagoslov u celom pravoslavnom svetu 20. i 21. veka čija su dela još neizučena," napomenuo je patrijarh Irinej.


Justin Popović (1894-1979) arhimandrit manastira Celije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik, je novokanonizovani svetitelj SPC.

Nedelja 17.10.2010. 16:44
Nek nam je Bog u pomoci
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online