Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 17.10.2010.
13:17
Vestionline A

Kosmet u krizi zbog neodgovornih lidera

Prištinski list na albanskom jeziku ''Koha ditore" ocenio je danas da Kosovo i Metohija pati usled krize politike i da plaća visoku cenu zbog neodgovornih ambicija njegovih lidera.

Demokratski savez Kosova (DSK), mlađi partner u privremenoj pokrajinskoj vladi raskinuo koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) Hašima Tačija.

''Odluku o raskidu vladajuće koalicije sa DPK, DSK je doneo, možemo slobodno reći, u poslednjim trenucima igre, znači, u trenutku kada su već raspisani prevremeni izbori," naveo je list.

Nekada partneri, sada ljuti protivnici: Fatmir Sejdiu (levo) i Hašim Tači (desno)


Za "Koha ditore" izlazak sa vladajućeg broda sa Tačijem, sada više liči na neku vrstu ,,osvete'' (predsednika DSK i bivšeg privremenog predsednika Kosmeta) Fatmira Sejdiua zbogo toga što ga je premijer ,,ostavio na cedilu'' u njegovom slučaju pred Ustavnim Sudom.


Ustavni sud u prištini je krajem septembra saopštio da je Sejdiu u sukobu interesa pošto je kao privremeni predsednik zadržao i položak stranačkog lidera.
Istovremeno, Sejdiu i njegova grupa u DSK, jasno računaju da ovim potezom mogu ispuniti dva važna zadatka za njih.


''Kao prvo, da se distanciraju od jedne politike koja poslednjih dana samo što nije pretvorena u otvorenu diktaturu, i kao drugo, da spreče proces unutar partije koji bi mogao da oslabi pozicije političkog kartela koji trenutno rukovodi DSK'', naveo je list.


List dodaje međutim da bi bilo pogrešno ukoliko bi sva krivica bila svaljena na DSK Sejdiua, jer su isti pokušaji za namernu destabilizaciju političke situacije, s ciljem obezbeđivanja što bolje političke pozicije, viđani i ranije.


''Drugi koalicioni partner, DPK i premijer Hašim Tači, su nakon izbornog poraza u Prištini, preko Radiotelevizije Kosova i putem elektronske pošte mobilne telefonije ''Vala 900'', pokvarili koaliciju tokom noći, da bi narednog jutra ponovi potvrdili postojeću koaliciju. Šta više, tada su, zajedno, DSK i DPK, Prištinu pretvorili u jedan cirkus, gde se glumilo donošenje doluke'', podseća list.


Posle najave povlačenja DSK iz vlade, "Koha Ditore" zaključuje da su u pozadini najnovije krize "divlje ambicije za vlašću, moći i novcem".

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.10.2010. 13:25
Pokvario koaliciju, jer ga je Tači ostavio na cedilu u slučaju pred Ustavnim sudom. Trebalo je samo da telefonira Ustavnom sudu i da se slučaj reši povoljno. Dobar im zakon kad se telefonom rešavaju slučajevi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online