Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.10.2010.
03:49
Alo A

EU vraća vize zbog divljaka?!

Divljanje srpskih navijača na utakmici Italija-Srbija u Đenovi moglo bi da utiče na ponovno uvođenje viza Srbiji, ocenjeno je u novom izveštaju američke agencije „Stratfor“.

Ultradesničarske grupe mogle bi da pretstavljaju pretnju za vladu u Srbiji, ocenjuje ''Stratfor''


 

Agencija ističe i da su dešavanja u Đenovi i neredi koji su izbili povodom gej parade u Beogradu pokazali da ultranacionalističke grupe imaju bolje organizacione sposobnosti nego što je očekivano i da bi mogle da predstavljaju pretnju za vladu u Srbiji, a i za stabilnost na Balkanu. Nasilje srpskih huligana moglo bi da se odrazi i na stav holandskog parlamenta o srpskoj kandidaturi za EU.


- Međunarodni karakter nasilja bez sumnje će odjeknuti u EU, koja je izrazila spremnost da uskoro nagradi Srbiju dodeljivanjem statusa kandidata - ocenjuje „Stratfor“ u analizi i dodaje da bi moglo biti dovedeno u pitanje i putovanje srpskih državljana bez viza u EU.


Ultranacionalističke stranke i grupe u Srbiji, podvlači „Stratfor“, žestoko se protive nezavisnosti Kosova, kao i naporima srpske vlade da se priključi EU.

„Stratfor“ ističe da je 60 odsto uhapšenih izgrednika u Beogradu iz unutrašnjosti Srbije, što ukazuje na organizacioni kapacitet koji ide dalje od glavnog grada, s mrežom operativaca širom Srbije. Sposobnost da se organizuje protest i regrutuju aktivisti iz cele zemlje takođe pokazuje značajan nivo finansiranja, kaže agencija.


Agencija podseća da su grupe koje se obično zovu „fudbalski huligani“ ili samo „huligani“ igrale važnu ulogu u novijoj istoriji Balkana i dodaje da su regrutovane u paravojne jedinice tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih, ali i da su se priključile pokretu protiv Slobodana Miloševića 2000. Neofašističke grupe koje su nastale u poslednjih deset godina navodi „Stratfor“, pružaju svoj organizacioni kapacitet huliganima i nezadovoljnoj mladeži i obezbeđuju im ideologiju i vođstvo koje traže.

Opasnost za Srbiju leži u tome da bi nacionalističke stranke, koje su u poslednje vreme imale ozbiljne političke teškoće, mogle da pokušaju da angažuju te ultradesničarske pokrete i iskoriste njihovu energiju i organizacione sposobnosti u bazi.

Četvrtak 14.10.2010. 19:33
Koliko je sve ovo providno...Naravno da nece ukinuti vize, i onda mi kao treba da padnemo u nesvest od srece zbog toga! A sa kojim parama da putujemo, IMBECILI! Narod zivi katastrofalno, mladi su u potpunom beznadju i sve ovo je izrezirano da ne bismo mislili kako zivimo,a kako bi se rezim ojacao! Drzava nije bila u ovako losem stanju skoro nikada! Jednostavno nema ko da je vodi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online