Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.10.2010.
23:08
Tanjug A

Analitičari zadovoljni Hilarinim porukama

Uprkos drugačijim stavovima vezanim za Kosovo i Metohiju američka državna sekretarka Hilari Klinton iznela je tokom današnje posete Beogradu pozitivne ocene napretka Srbije u reformama i podržala Srbiju na putu evropskih integracija, ocenili su večeras analitičari u Beogradu.

Ivan Vejvoda

 Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda rekao je da su poruke koje je Klintonova danas prenela srpskim zvaničnicima bile upravo one koje smo očekivali, a da je, na prvom mestu, to podrška evropskoj integraciji Srbije.

On je u izjavi za Tanjug ocenio i da nije nevažno da je Klintonova istakla da Srbija ima potencijal i da može da predstavlja primer u Evropi.

Vejvoda je rekao i da "SAD često obraćaju pažnju na snagu jedne zemlje i njenu veličinu", kao i da je jasno da je sve što se u Srbiji dogodilo u poslednje vreme - kada je reč o zajedničkoj rezoluciji o Kosovu sa EU prihvaćenoj u UN - pozitivno primljeno.

"SAD koriste dinamiku pozitivnih razvoja u poslednje vreme da motivišu dalji napredak bilateralnih odnosa u regionu", kazao je Vejvoda, ocenivši da je "ovakva vrsta podrške, uz podvlačenje razlika koje su, kako je odlučeno, ostavljene po strani, veoma važna za stabilnost i mir u regionu".

  

Profesor Predrag Simić

 Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da je današnja poseta Klintonove protekla u znaku najmanje tri, ako ne i četiri pitanja.

"Jedno je Kosovo, gde je očigledno da su stavovi Beograda i Vašingtona udaljeni kao i pre godinu dana, kada je Beograd posetio potpredsednik SAD Džozef Bajden. Međutim, s druge strane Klintonova je veoma laskavim rečima, ocenila napredak Srbije u reformama, tranziciji, i podržala napredak ka evropskim i, naglašavam, evroatlanskim integracijama", rekao je Simić.

Simić je posebno istakao da je za Beograd značajno što ovakve ocene državne sekretarke SAD stižu svega dan pre nego što bi holandski Parlament trebalo da se izjasni o stavljanju kandidature Srbije na dnevni red u Biselu.

"Ovaj sastanak protiče u znaku kontroverzi izazvanih kritikama koje je Beogradu uputio glavni tužilac Haškog Tribunala Serž Bramerc. Iako je Holandija nezavisna zemlja, mislim da će izjave američkog državnog sekretara u Beogradu u tom pogledu morati da uvaže sve evropske zemlje", rekao je Simić, ocenivši da Srbija posle ove posete, može sa većim optimizmom da posmatra nastavak evrointegracija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online