Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.10.2010.
18:47
Tanjug A

Sledi zabrana 14 ekstremnih navijačkih grupa

Ustavni sud Srbije održaće u sredu, 13. oktobra pripremnu sednicu o zahtevu zamenika republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa.

Navijačka grupa Alkatraz
 

Radovanović je 16. oktobra prošle godine podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu delovanja 14 ekstremnih navijačkih podgrupa klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", i predložio njihovo brisanje iz registra "zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje".


Sudija izvestilac u tom predmetu sačinio je referat i pripremna sednica Ustavnog suda zakazana je za 13. oktobar, izjavila je ranije predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić Tanjugu.

Zabrana i za 1389 i "Nacionalni stroj"?

 

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić je, povodom zahteva za zabranu rada ekstremnih desničarskih organizacija "Srpski narodni pokret 1389." i "Nacionalni stroj", ranije izjavila da su ti predmeti među najvažnijima u sudu i "sudije izvestioci, saglasno planu rada, uskoro će predložiti dalje postupanje suda."

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija - "Alkatraz", "Belgrejdbojs (Belgrade boys)", "Ludaci Padinska Skela",
"Ultra bojs", "Ultras", "Anti Romi", Saut femili (Sought family), "Hed hanters" (Head hanters), "Irricucibili-NBG", "Šedovs" (Shadows), "Ikstrim bojs" (Extrime bojs), "Čuvari časti", "Brejn demidž" (Brain damage).


Takođe je zatražena zabrana navijačke podrgrupe "Junajted fors 1987" (United force), koja nije registrovana u okviru nekog udruženja već je organizovana na teritorijalnom prinacipu po mestu stanovanja.


Tužilac traži zabranu "Ultra bojsa", na čelu sa Markom Vučkovićem, Veljkom Stajićem, Markom Mitrovićem, Miroslavom Jankovićem i Ivanom Bogdanovom, zatim "Belgrejd bojsa", čije su vođe Velibor Dunjić, Uroš Avramović, Željko Božović i Dražen Dragaš.


Traži se zabrana i za "Ultras", na čelu sa Vladimirom Šavijom, Draganom Vasićem, Milanom Ćopićem i Vukašinom popovićem, zatim za "Alkatraz"
koji predvode Nikola Dedović, Vladimir Maljković, Aleksandar Vavić, Ljubomir Marković, Đorđe Prelić i Miloš Radisavljević.


Zabrana se traži za "Ludake Padinska Skela" koje vodi Dragan Ćurčić, "Anti Rome" na čelu sa Predragom Simićem, "Saut femili" vođe Alena Kostića, "Hed hanters" koju predvodi Branislav Penčić, "Irricucibili-NBG" vođe Žarka Vidakovića, "Šedovs" vođe Gorana Klještana, "Ikstrim bojs" vođe Ljubiše Stevića.


Predložena je zabrana i za "Čuvare časti" na čelu sa Aleksandrom Vasićem, "Brejn demidž", čiji je vođa Dragan Đurđević, kao i za "Junjted forse" koji predvode Dragan Supurović i Marko Bulatović.


Radovanović, koji je u vreme podnošenja zahteva bio vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca, ranije je najavio da bi naredni korak bila i zabrana najekstremnijim pripadnicima tih grupa da posećuju sportske priredbe, ističući da je cilj suzbijanje nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije.


Odluku o zabrani delovanja pojedinih političkih organizacija, sindikalnih uduženja ili udruženja građana, čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, na kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava i na izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, može doneti isključivo Ustavni sud.

Ispunjenje bilo koja od ta tri uslova može biti ustavno-pravni osnov za zabranu delovanja takvog udruženja, a ovlašćeni predlagači za takvu incijativu su vlada,
Republičko javno tužilaštvo ili ministarstvo koje vodi registar stranaka i udruženja.

Zahtev mora biti dobro obrazložen, a Ustavni sud, ukoliko je to potrebno, od ponosioca predloga može zahtevati dopunu argumenata, razloga i obrazloženja i organizovati javnu raspravu, ili stručne konsultacije u okviru Ustavnog suda.

Ponedeljak 11.10.2010. 19:13
Аууу како су се ови истриповали, па направи ће се нове групе са истим људима и под другим називом, и? Шта сте постигли тим забрањивањем група? Боже ме сачувај... можете њих да укинете али српски народ, српски менталитет и српски понос никада!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online