Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.10.2010.
19:04
Tanjug A

Kad će Deklaracija o osudi zločina nad Srbima?

Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da će parlament o Deklaraciji o osudi zločina nad Srbima najverovatnije raspravljati u četvrtak, 14. oktobra, na posebnoj sednici.

Da se nikad i nigde ne ponovi NATO bombardovanje: Nada Kolundžija

"Postoji apsolutna saglasnost vladajuće većine da održimo posebnu sednicu sa ovom temom", rekla je Kolundžija Tanjugu i ukazala da je bilo mnogo političkih pokušaja i spekulacija oko toga da ne postoji zainteresovanost da se to uradi.


Ona je precizirala da je sednica, koja je utoku, a koja bi trebalo da bude završena do 12. oktobra, izuzetno važna, jer je do tog datuma, do zaključenja izveštaja evropske komisije, srpski parlament u obavezi da uradi "nekoliko stvari značajnih za ocenu napretka Srbije ka Evropskoj uniji".

Podsećajmo svet na zločine nad Srbima


U radnom tekstu deklaracije, u koji je Tanjug imao uvid, navedeno je da parlament pruža punu podršku državnim institucijama u čijoj je nadležnosti i saradnja sa međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih za zločine.


Državne institucije imaju podršku parlamenta i da, čuvajući trajno sećanje na žrtve, stalno podsećaju svetsku javnost na stravične zločine počinjene nad srpskim narodom i građanima Srbije tokom devedesetih godina 20. veka i insistiraju pred međunarodnim institucijama da srpske žrtve imaju isti tretman kao i žrtve pripadnika drugih naroda, a da počinioci zločina jednako odgovaraju.


"Narodna skupština poziva sve međunarodne organizacije i insitiucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad srpskim narodom i građanima Srbije", navedeno je u predlogu deklaracije.


Takođe, parlament, dosledno sledeći plitiku uspostavljanja trajnog mira u regionu i prevazilaženja trauma skore prošlosti, pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.


"Narodna skupština se zalaže za iznalaženje trajnog rešenja koje bi dovelo do istine i pomirenja", navedeno je u predlogu deklaracije.

 

Kolundžija je navela da će poslaničke grupe parlamentarne većine biti podnosioci deklaracije, a da bi joj zadovoljstvo bilo da i drugi poslanički klubovi pristupe njenom zajedničkom podnošenju.


Kolundžija je naglasila da bi bilo najgore da se, kao što je to bio slučaj sa Deklaracijom o osudi zločina počinjenih u Srebrenici, debata u parlamentu pretvori u stranačko nadmudrivanje i politizaciju.


"Voleli bismo da to izbegnemo. U interesu je svih žrtava da budu jednako tretirane i da ne budu predmet političkih zloupotreba i manipulacija i da svi počinioci budu kažnjeni srazmerno onome što su učinili", naglasila je ona.


Kolundžija je ukazala da je potpuno pogrešno postavljati pitanje da li srpski narod osuđuje zločine nad pripadnicima sopstvenog naroda i da li građani Srbije osuđuju zločine nad sopstvenim građanima, jer se to podrazumeva.


Podrazumeva se, dodala je, i saosećanje sa žrtvama, a najdublji smisao deklaracije jeste da se donošenjem takvog akta da puna podrška državnim institucijama da rade na rasvetljavanju svih zločina i kažnjavanju počinilaca i pozovu međunarodne institucije, koje su zadužene za to, da se uključe u traganje za onima koji su počinili zločine, kako bi bili adekvatno kažnjeni.


"Smisao deklaracije jeste i u tome da damo podršku parlamentima zemalja u okruženju da, ceneći sopstvene žrtve, pruže adekvatnu, ne samo pravnu, satisfakciju žrtvama i da kazne počinioce među pripadnicima svog naroda ili svojim državljanima, ali i da istovremeno pokažu pijetet i osećanje prema srpskim žrtvama, jednak kao i prema sopstvenim", precizirala je Kolundžija.


Na pitanje da li će u Deklaraciji biti navedena i osuda NATO bombardovanja 1999. godine, šefica ZES je odgovorila da žrtve NATO intervencije imaju, što se tiče odnosa parlamenta Srbije, isti tretman, kao i ostale žrtve.


"Dakle, to jesu žrtve prema kojima izražavamo i saosećanje i žaljenje. Država je, na neki način, preuzela nakon toga i obavezu prema porodicama, koje su imale žrtve", rekla je Kolundžija.


Komentarišući spekulacije u javnosti da će iz teksta deklaracije biti izostavljanjena osuda NATO alijanse i tako amnestirani počinjeni zločini, Kolundžija je ocenila da to "uglavnom govore oni koji misle da treba tužiti zemlje članice NATO-a i one koji su komandovali NATO-om".


"Oni smatraju da Srbija treba opet da uđe u rat sa svima sa kojima je decenijama imala nesporazume. To nije stav ove vladajuće većine", rekla je Kolundžija.


Ona je iznela lično uverenje da je NATO intervencija bila civilizacijski korak unazad, što se tiče sveta i ogromna greška da se međunarodni ili unutrašnji sporovi rešavaju na takav način.


Upravo deklaracijom o osudi zločina nad Srbima, precizirala je Kolundžija, srpski parlament poziva sve međunarodne institucije da svako rešenje ubuduće bude mirno i pozivajući se na to i izražavajuci žaljenje zbog žrtava NATO bombardovanja, poziva te institucije da se tako nešto nikada ne ponovi i da nijedan život više ne bude izgubljen.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online