Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2009.
17:54
Tanjug A

Grip u Srbiji: Smanjuje se broj pregleda

U Srbiji je do sada potvrđeno 316 slučajeva oboljevanja od virusa novog gripa, a u pojedinim gradovima smanjen je broj pregleda i osoba koje su se žalile na simptome slične novom gripu.

Broj obolelih od gripa u Loznici se iz dana u dan smanjuje, a na infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra "Dr Milenko Marin" leči se petoro pacijenata od kojih su dvoje deca i troje odraslih, rečeno je u četvrtak Tanjugu u toj regionalnoj ustanovi.

U Loznici je sve manje pacijenata koji se obraćaju lekarima zbog respiratornih problema

Načelnica preventivnog centra primarijus dr Nada Đurić precizirala je da je ove sedmice svakoga dana sve manji broj pacijenata koji se u Loznici obraćaju lekarima zbog akutnih respiratornih problema.

Ona je objasnila da je na infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra u Loznici, sa sumnjom na novi grip, hospitalizovano dvoje učenika iz dve osnovne škole u Loznici i troje odraslih iz Loznice, Ljubovije i Malog Zvornika, a svi su u dobrom opštem stanju.

Direktor Infektivne klinike u Nišu prof. dr Žarko Ranković rekao je Tanjugu da je u poslednja 24 sata znatno smanjen broj pregledanih pacijenata, kao i onih koji su morali da budu zadržani na lečenju zbog sumnje da imaju novi grip.

U poslednja 24 časa u Infektivnoj klinici u Nišu znatno je smanjen broj pregledanih pacijenata

"U poslednja 24 časa klinici se javilo 20 novih pacijenata, a samo je jedan zadržan na lečenju", kazao je direktor klinike. Prema rečima Rankovića, na intenzivnoj nezi je petoro bolesnika, od kojih su troje priključeni na respiratore.Na klinici se na lečenju nalazi ukupno 14 bolesnika za koje se sumnja da su zaraženi virusom novog gripa.

Portparol Klinike za infektivne i tropske bolesti Drago Jovanović izjavio se da se u to ustanovi trenutno nalazi 37 pacijenata obolelih od novog gripa. On je objasnio da je troje pacijenata koji se nalaze na odeljenju izolacije priključeno na respirator.

Upravnik pedijatrijskog odeljenja na Institutu za majku i dete u Beogradu dr Vladislav Vukomanović rekao je da je jednomesečna beba zaražena vurusom novog gripa, i da je priključena je na aparat za veštačko disanje. Vukomanović je dodao da je njeno zdravstveno stanje je loše.

Na Institutu za majku i dete nalazi se petoro dece sa simptomima H1N1


 

On je kazao da je stanje osmomesčne bebe, koja je takođe bila zbrinuta u toj ustanovi, dobro i da je ona već puštena na kućno lečenje.

Trenutno se, kako je Vukomanović naveo, na pedijatrijskom odeljenju nalazi još četvoro dece kod kojih je potvrđen blaži oblik novog gripa.

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio da se u Srbiji na bolničkom lečenju nalazi 550 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, a da je 16 osoba priključeno je na respirator. Registrovano je 16 smrtnih ishoda od ove vrste gripa zaključno sa podacima sakupljenim do četvrtka u devet sati.

Ministar zdravlja ne želi da licitira datum kada će tačno vakcina protiv novog gripa stići u Srbiju

Kada je reč o vakcinaciji, ministar zdravlja Tomica Milosavljević ponovio je da će vakcinacija protiv virusa novog gripa u Srbiji početi do polovine decembra, ne želeći da, kako je rekao, licitira datumima kada će vakcina biti isporučena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online