Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.10.2010.
09:43 >> 15:51h
Tanjug A

SPC: Muželožnici i nasilnici u grehu

"Srpska pravoslavna crkva se odlučno protivi organizovanju takozvane parade ponosa, jer je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti“, saopštio je danas Sveti Arhijerejski Sinod SPC.

Patrijaršija u Beogradu

"Istovremeno, svako nasilje je za Crkvu uvek nedopustivo i to važi i za nasilje prema licima ili grupama koje po shvatanju Crkve, greše protiv moralnih normi ili štaviše, ugrožavaju javni moral", navedeno je u saopštenju za javnost portparola Svetog Arhijerejskog Sinoda episkopa bačkog Irineja povodom najava gej parade u Beogradu.

Zvaničan stav Svetog Arhijerejskog sinoda SPC, kao i istovetan stav svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, a u vezi sa pravima takozvanih seksualnih manjina, objavljen je još tokom javne rasprave o predlogu Zakona o zabrani diskriminacije.

"U današnjem duhovnom, socijalnom i političkom stanju naroda i države, smatramo da su pojedini mediji i pojedine nevladine organizacije radi svojih prizemnih, ako ne i podzemnih interesa, nametnuli ovu otužnu temu čitavom našem društvu, mada je ona za nas suštinski irelevantna", dodaje se u saopštenju Sinoda o Paradi ponosa.

"Amfilohijeva mržnja"

 

Nevladina organizacija Žene u crnom osudile su danas obraćanje Sinoda Srpske pravoslavne crkve i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o održavanju Parade ponosa i ocenila da se radi o izjavama koje izazivaju mržnju prema različitima i pozivaju na nasilje.


"Kao antifašistkinje i građanke, koje se bore protiv svake vrste fundamentalizma, pitamo vladiku Amfilohija zašto krši načela vere, a ne samo demokratije", navodi se u saopštenju.


"Zašto izazivate nasilje i rat umesto da se zalažete za mir, kao najvišu etičku vrednost", navodi se u saopštenju, koje su, pored Žena u crnom, potpisale i organizavije Helsinški odbor za ljudska prava, Rekonstrukcija Ženski fond i Glas razlike.

Sinod, pozivajući se na reči iz Novog Zaveta i misli svetaca, ističe da su i homeoseksualizam i nasilje suprotni veri i hrišćanstvu, osuđujući i jedno i drugo.

"Reči Svetoga pisma Novog Zaveta, koje za hrišćane jesu duh i život i koje nikada neće biti zastarele, da 'ni bludnici (...), ni preljubnici (...) ni muželožnici (...) neće naslediti Carstvo Božje“, citirao je Sinod Bibliju u svom saopštenju.

"Osnovna evanđelska blagovest i jedinstvena u zemaljskom svetu novina, kojom je Novi Zavet i na zemlji i na nebu besmrtno nov, jeste: osuđivati greh, a voleti grešnika, spasavajući ga od greha", navode se reči svetog ave Justina Popovića.

"Sveti Jovan Zlatoust govori slično da je naučen da trpi gonjenje, a da ne goni, da bude proganjan, a da ne progonja i da je tako i Gospod Hristos pobeđivao, ne raspinjući nego raspet, ne zadajući udarce nego primajući udarce. 

Uvereni da ove reči svetog Jovana Zlatousta, velikog učitelja Crkve i našeg srpskog Zlatousta, svetog ave Justina, nedvosmisleno izražavaju učenje Pravoslavne Crkve, smatramo da je snishodljivost prema nasilju ili još gore otvoreno ili prikriveno pozivanje na nasilje, a pogotovo vršenje nasilja, tobože u ime Crkve Božje i hrišćanske vere, ili u ime bilo koje vere, prema bilo kome, pa i prema nesrećnim, upravo tragičnim učesnicima bučno, neuskusno i krajnje provokativno najavljivane svetogrdne parade, apsolutno nedopustivo i suprotno svemu hrišćanskom", kaže se u saopštenju.

"Nasiljem se zlo ne leči i ne pobeđuje nego umnožava", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Petak 08.10.2010. 11:44
Na B92 pise da su pederske i lezbijske organizacije pozdravile ovu izjavu sinoda ... Kakvi su izdajnici ovi u sinodu , katastrofa za nas , a za njihove duse jos veca katastrofa
Petak 08.10.2010. 16:15
Da li neko zna zashto je izbrisana facebook grupa OWAKO MORAMO PROTIW GEJ PARADE? Koja je imala 100000 chlanowa i zalagala se za miran protest
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online