Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
20:10
Vestionline A

Lekari iz Gračanice mole za pomoć

Kolegijum lekara Doma zdravlja u Gračanici se obratio svim medijima, želeći da predstavi trenutni položaj Službe za hitnu medicinsku pomoć i opšte stanje pacijenata na centralnom Kosmetu.

Isečene telefonske linije pacijente koštaju i života: Dom zdravlja u Gračanici


Danas je 12. dan od kada su prekinute telefonske veze fiksne i mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji južno od Ibra.


Naša Služba hitne medicinske pomoći se susreće sa problemima nemogućnosti komunikacije, nedostojnim 21. veka. Naši fiksni telefoni 03881633 i 03881694 su isključeni. Fiksni i mobilni telefoni naših pacijenata su takođe isključeni. Pacijenti nas nikako ne mogu dobiti, a naša ustanova ne može da kontaktira sa bolnicama u Lapljem Selu i Gračanici.

Takođe, ne možemo da kontaktiramo ni sa drugim bolnicama u centralnoj Srbiji, niti da najavimo dolazak teško obolelih i povređenih pacijenata.


U eri modernih komunikacija, nama se ukida telefonska veza, koja je, podsećamo Vas, izumom Aleskandra Bela u upotrebi od 1876. godine.


Već ste obavešteni da je pacijent M.D. star 76 godina preminuo 28.09.2010. jer njegova rodbina nije mogla pozvati hitnu pomoć.


Podsećamo na pacijentkinju S.D. (staru 55. godina), koja je povređena kamenom u glavu 3.10.2010. godine, nakon povratka iz Pećke Patrijaršije, sa ceremonije ustoločenja Patrijarha Srpskog.

Komunikacija telefonima sa hirurškom bolnicom u Gračanici i neurološkom u Lapljem Selu je bila nemoguća, a takođe ni sa Kliničkim Centrom u Nišu, gde je zbog težine povreda, na kraju, smeštena pacijentkinja S.D.


Ističemo i slučaj M.P. (starog 54 godine) koji je 5.10.2010. bio životno ugrožen zbog srčanih i plućnih oboljenja, a da pritom nije mogao pozvati hitnu pomoć, jer nije imao signal (inače živi sam).

On je duže vreme bio bez svesti i njegove komšije su pozvale KPS, koja je kontaktirala nas, te smo zatekli cijanotičnog pacijenta bez svesti, sa usporenim srčanim radom i disanjem, i sa zasićenjem krvi kiseonikom od samo 38% (mereno pulsnim oksimetrom). Da je intervencija kasnila još neko vreme, ovaj čovek vrovatno ne bi bio živ. On je sada smešten na Internoj klinici KBC Gračanica ''Sveti Kralj Milutin'', u Lapljem Selu.


Najnoviji u nizu teških slučajeva koji nisu mogli da pozovu medicinsku pomoć, je 90. godišnja D.N. koja se 6.10.2010. okliznula i zadobila frakturu lumbalnog dela kičme. Ona je ležela nepokretna sve do dolaska snaje, koja je pokušala pozvati hitnu pomoć, ali nije imala signal. Lično je morala da dotrči do ambulante u Gračanici, dok je starica nepokretna ležala na podu.

Ova pacijentkinja je sada smeštena u KBC Gračanica – na hirurškoj klinici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online