Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
13:39
Alo.rs A

Palmi stiže osam majmuna

Put jagodinskog zoološkog vrta sutra će iz Instituta za virusologiju "Torlak“ krenuti osam zelenih majmuna. Tri mužjaka i pet ženki potpuno su zdravi i spremni da uveseljavaju posetioce životinjskog carstva Dragana Markovića Palme.

Zeleni majmun: Čika Palma imaš lubenicu?

Pre četiri godine u Institutu za virusologiju u Beogradu rodilo se osam takozvanih zelenih majmuna, koji vode poreklo iz Tanzanije. Kako na njima nije izvršen nijedan eksperiment i kako nemaju nikakav značaj za ovu instituciju, upravni odbor "Torlaka“ je jednoglasno izglasao da se poklone zoološkom vrtu u Jagodini.

"Nigde u EU na majmunima se više ne vrše nikakva ispitivanja. Na životinjama koje poklanjamo nije rađeno nikakvo ispitivanje, oni su potpuno zdravi i spremni da uveseljavaju decu u zoološkom vrtu u Jagodini, gde postoje odlični uslovi za njihov dalji život", rekao je dr Branislav Lazić, direktor "Torlaka“.


Dok se meštani Jagodine raduju i jedva čekaju svoje nove „prijatelje“, u Institutu za virusologiju među zaposlenima vlada tuga. Navikli su se veterinari i hranioci da im "dobro jutro“ požele ljubimci sa velikim repovima, a zatim, da ih malo kasnije
nasmeju i ulepšaju im ostatak dan.


"'Zeleni“ majmuni su jako osetljivi i njima su potrebni posebni uslovi koje ispunjava zoološki vrt u Jagodini. Da bi se pravilno razvijali i razmnožavali, temperatura prostorije u kojoj borave mora da bude između 20 i 24 stepeni. Zahtevaju veliku higijenu i poseban način ishrane briketiranom hranom i voćem. Jako su plašljivi, ali u isti mah pravi ljubimci koji su svima nama prirasli uz srce", kaže dr specijalista veterine Borjanka Momčilović, dok su joj oči pune suza jer se rastaje od dugogodišnjih malih prijatelja.


"Torlak“, gde se majmuni trenutno i nalaze, posetio je predstavnik zoološkog vrta iz Jagodine. On se upoznao sa životinjama i na iznenađenje svih zaposlenih brzo je zadobio njihovo poverenje. Želja zaposlenih iz Instituta za virusologiju jeste da transport "zelenih“ ljubimaca prođe bez ikakvih problema, da se brzo priviknu na novu sredinu, a oni će im ubrzo doći u posetu.

Osam "zelenih“ majmuna, poreklom iz Tanzanije, rođeni su Beograđani. Na njihovim precima su se vršila razna ispitivanja, ali su oni to izbegli.


"Nekad se našalimo i kažemo da su to srpski majmuni. Navikli su se na naše voće i na naš jezik. Najviše vole lubenice, a posebno kada smo mi blizu njih jer nas gađaju semenkama", kaže dr specijalista veterine Borjanka Momčilović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online