Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Kasno je Tadiću da moli tajkune

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića tajkunima da, po ugledu na biznismene u svetu, stečenim kapitalom pomognu narodu i državi, prema oceni direktora PR agencije "Pragma" Cvijetina Milivojevića predstavlja samo puko ubiranje političkih poena.

Cvijetin Milivojević, direktor agencije "Pragma"
 

- Tadić ponovo upućuje poziv tim ljudima, mada bi oni, ako imaju časti, pomogli u krizi i bez apela šefa države. Jasno je da kod nas nema filantropa poput vlasnika nemačkog lanca DM Geca Vernera koji je dao sav kapital u humanitarne svrhe. Domaće biznismene treba sagledati sa pravne strane, jesu li ispravno stekli bogatstvo i utvrditi ko je za odlazak iza rešetaka, a ko častan građanin - kaže Milivojević za "Vesti".
 

Prethodni Tadićev apel tajkunima je ostao bez odjeka?
 

Zakletva ništa ne znači

Kako komentarišete neprestano isticanje EU kao ključnog cilja?
- Nedovoljna je zakletva da EU nema alternativu jer i oni koji smatraju da ima alternativu su, takođe, za evropski put zemlje. To zalaganje treba pokazati na delu, a ne da korupcija stalno usporava taj put. Kratko bih im rekao, ne zaklinjite se, već uradite. EU ne sme da bude samo parola i slogan za uzimanje glasova na izborima, a da to građani ne vide u praksi.

- Da, mnogi i dalje rade preko svojih of šor kompanija i firmi registrovanih na Kajmanskim i drugim ostrvima i Kipru, pa ne plaćaju poreze Srbiji nanoseći joj višemilionsku godišnju štetu u evrima. Državnoj politici može se zameriti što subvencije i beskamatne kredite ne daje malim preduzećima, već puni budžete tajkuna. A onda s vremena na vreme se čuje apel da sagrade most ili opšte najave da će svako ko nije poslovao ispravno, završiti u zatvoru.
 

Šta, prema vašem mišljenju, treba uraditi?
 

- Da se ubere porez od tih ljudi za državni budžet. Međutim, svaka vladajuća garnitura je pomogla rastu tih biznismena, i to treba da prizna. Mnogima koji su se bogatili u vreme Miloševića je posle 2000. opran i biznis i obraz i karijere. Oni sada normalno očekuju da mogu i dalje da odlučuju o sudbini države i svih nas jer su ti biznis klubovi imali učešća i u formiranju vlasti u Srbiji.
 

Da li je zato država, već deceniju, nemoćna pred velikim kapitalom?
 

- Može da se izbori s tim, ali ne u naletima, kako radi sada. Ne mogu da kao na utakmici neko vreme idu u napad, pa zastanu, a onda se brane. Očito je da se vodi borba sa klasičnim kriminalom, ali to treba raditi stalno i sa ostalim vidovima kriminala. Ovako je nerazjašnjena situacija u vezi sa "Lukom Beograd", u vlasništvu Milana Beka, pa "Večernjih novosti" gde je jasno da je taj biznismen kupio list u ime nemačke kompanije "Vac", a kada je trebalo da prenese vlasništvo, zakočilo se. Nastao je skandal i reagovanje Nemačke kod Tadića. Neozbiljno je poigravati se sa velikim stranim investitorom, a pozivati druge da ulažu u Srbiju.
 

Tajkuni se prepucavaju preko medija, a država ćuti.
 

- Koplja ukrštaju biznismeni, kao u slučaju vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića i Milke Forcan. Loš nasuprot dobrog je neozbiljan instrument za intervencije. Ne mislim da želja šefa države i vlade da se izbore s tim ne postoji, ali se ovako ne dobija podrška građana.
 

Uzurpira državnu funkciju

Podrška građana se ne dobija stalnim licitiranjem datuma za realizaciju ključnih predizbornih obećanja. Kada iz vrha države čujemo da infrastrukturu treba dovršiti za osam godina, a za šest bismo mogli u Evropsku uniju, ali ako izglasamo ponovo Demokratsku stranku, predsednik je praktično na taj način zatražio još jedan i po mandat da završi poslove, a takvo slanje poruke liči na uzurpaciju državne funkcije za potrebe DS-a, čiji je lider.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online