Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.10.2010.
23:58
Lj. Stojanović - Vesti A

Simbol Otpora: Bolje da sam otišao iz Srbije!

Simbol otpora protiv Miloševićevog režima Ivan Novković deset godina posle promena je bez posla i dovija se kako da prehrani svoju porodicu.

Još uvek je rano da dajemo neku zdravu i realnu političku procenu i dimenziju 5.oktobra 2000. godine, kaže nekadašnji simbol otpora Miloševićevom režimu Ivan Novković

Deset godina posle petooktobarskih promena Novković, koji je emitovanjem video poziva Leskovčanima da se pobune protiv režima koji ih je masovno slao u rat na Kosovo, pokrenuo masovne četrdeset četvorodnevne proteste u ovom grad, kaže da bi, da je znao da će "dinamika i smer kretanja kroz tranziciju biti ovakvi kakvi jesu, sigurno bih sa porodicom na vreme napustio ove prostore i verovatno bih bio negde u svetu gde postoji zdrav sistem i normalna šansa za život i uspeh".

"Ja sam lično, kao i većina građana, zadovoljan što smo imali jako dobre petooktobarske ciljeve. Izabrali smo dobar pravac, ali smer i dinamika nisu ono što je nama potrebno. Taj datum je bio velika istorijska šansa, ali nismo u potrebnoj meri izvršili modernizaciju države i društva, niti transformaciju privrede. Nismo uspeli da se, ni sistemski ni društveno, približimo ka evroatlanskim integracijama".


Novković kaže da se u proteklih deset godina nije desila ni decentralizaciji a i "debeogradizacija Srbije", a najviše zamera to što je "sav prljavi novac iz vremena ratova i sankcija ušao u legalne tokove. To nije bila ideja 5. oktobra".


"Veliki problem u Srbiji je što političari u Beogradu žele da se svi ostali prema njima ponašaju podanički. Zato i imate pojavu da političari u lokalu po tri puta u svakoj rečenici pominju Beograd. Ja se nadam da će to pomoći da i druga mesta u Srbiji, naročito na jugu, dobiju svoju šansu za život. Ali i to je još jedna izneverena šansa 5. oktobra da se konkretnim merama podstiče život i privreda i u siromašnijim krajevima."

Na pitanje da li bi se ponovo zaključao u televizijskoj realizaciji i pustio kasetu, zbog čega je proganjan, odležao trideset dana zatvora a, deset godina posle toga je bez posla i pokušava da prehrani svoju porodicu, Novković je rekao da "kad bi znao u šta se sve to izrodilo, sigurno ne bi reagovao srcem i iz ideja već bi racionalno odlučio da to ne čini".

Upitan da li budućnost svoje dece vidi u Leskovcu i Srbiji Novković je odgovorio da bi to "jako voleo".


"Ali, sve činjenice govore da će zdrave i realne budućnosti jako teško biti ovde. Očigledno je da naša lokalna sredina ne stoji na zdravim nogama, a potencijale koje imamo još uvek ne stavljamo u funkciju", rekao je Novković.

Ivan Novković je 1. jula 1999. godine, kao tehničar TV Leskovac prekinuo program i pozvao građane da izađu na protest protiv lokalnih političara iz SPS-a i Slobodana Miloševića. Više od 10.000 Leskovčana započelo je proteste koji su trajali 44 dana.

 

Novkovića je režim optuživao da je strani plaćenik, a on je na mitinzima ponavljao da „nije strani plaćenik, već podstanar". Posle oktobarskih promena bio je poslanik u saveznoj Skupštini, a kasnije je postao i član DS .

 


Posle šest godina intenzivnog bavljenja politikom, kako sam kaže "izašao je iz te priče jer je shvatio da, kao pojedinac, ništa ne može da promeni".


O svojoj nekadašnjoj stranci DS kaže da je to "nekada bila sasvim druga stranka, dok je Zoran Đinđić bio na njenom čelu".


Uhapšen je i u zatvoru je proveo 30 dana. Leskovčani su sa protestima nastavili i oktobra 2000. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online