Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.10.2010.
10:14 >> 13:22h
Press A

Tadić mi je zabranio dolazak na KiM

Kosovska policija zabranila je juče ulazak u južnu srpsku pokrajinu liderima SNS-a i NS-a Tomislavu Nikoliću i Velimiru Iliću, kako bi prisustvovali ustoličenju patrijarha Irineja. Nikolić utvrdi da iza ove zabrane predsednik Boris Tadić, pišu beogradski mediji.

Lider naprednjaka u intervjuu za ''Press'' objašnjava da je na teritoriju Kosmeta pokušao da uđe juče rano ujutro oko pet časova preko prelaza Jarinje, na koji je došao iz Makedonije gde je bio na svadbi kod svojih kumova.

Tadić misli da u Srbiji postoji samo jedan političar i da je on sasvim dovoljan; Boris Tadić

- Kosovski policajci su nam uzeli lične karte i odneli ih u neki kontejner. Nakon nekog vremena pojavila se pripadnica Euleksa, Čehinja Hana, i rekla da ne mogu da prođem. Pitao sam zašto, a ona mi je odgovorila da Vlada Srbije za mene nije tražila odobrenje... Rekao sam joj da mi odobrenje ne treba, pošto u Patrijaršiju idem kao običan građanin, a ne kao funkcioner, ali ništa nije vredelo... Gospođa iz Euleksa mi je samo ponovila da je to usmeno naređenje šefa Euleksa i da nema šanse da uđem na Kosovo! Nismo imali izbora, okrenuli smo se i vratili nazad... Sve su to sa strane posmatrali Srbi koji rade u Kosovskoj policijskoj službi, ljudi su otvoreno negodovali zbog toga što mi je zabranjeno da uđem na Kosovo... - priča Nikolić za beogradski list.

Tomislav Nikolić napominje da ne veruje da mu je ulazak na Kosmet zabranio Euleks i kaže da je sasvim siguran da iza svega stoji Boris Tadić.

Trivan: Nikolić politizuje ustoličenje patrijarha

Jelena Trivan

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je danas da Nikolićeva izjava u kojoj za neodlazak u Pećku patrijaršiju na ustoličenje patrijarha srpskog Irineja, krivi Vladu Srbije i predsednika Srbije Borisa Tadića, predstavlja politizaciju tog svetog čina. Trivanova je rekla da je Nikolić pokušao da politizuje i iskoristi u političke i marketinške svrhe ustoličenje patrijarha i napomenula da je neumesna svaka politizacija tog svetog čina. Ona je istakla da se iz Nikolićeve izjave može videti koliko on ne razume važnost tog svetog čina, objasnivši da su na ustoličenju patrijarha svi prisustvovali kako bi mu odali počast i da bi dokazali gde je sedište srpske duhovnosti i istorije, a ne da bi dobijali političke poene i aplauze. Trivanova je kazala da je svima dobro poznato da je organizacija ustoličenja bila na Pećkoj patrijaršiji i da je ona zamolila političare da na taj sveti čin ne dolaze i ne politizuju ga, jer je to trenutak namenjen srpskom narodu, a ne pojedincima za njihovu promociju. "Cela ta priča i sve te optužbe govore o samom Nikoliću i ništa više", rekla je Trivan, ukazujući da ni srpski ministri nisu išli u Pećku patrijaršiju, poštujući volju SPC.

- Ne znam zašto bi EU ulazila u sukob sa nekim ko je javno mnenje u Srbiji okrenuo do te mere, da se evropske integracije naše zemlje više uopšte ne dovode u pitanje?! O tome ko može da ode u Peć odlučivala je Vlada Srbije! Meni je Boris Tadić zabranio da uđem na Kosovo i Metohiju, njemu bi mnogo smetalo moje prisustvo u Patrijaršiji... - kaže lider SNS.

Na naše pitanje zašto bi Tadiću toliko smetao njegov dolazak u Peć, Nikolić objašnjava:

- Osnovni razlog je to što je vlast želela da pokaže da u Srbiji postoji samo jedan političar i da je on sasvim dovoljan. Da sam ja bio prisutan u Patrijaršiji, mislim da bi građani jasno pokazali gde je kome od nas dvojice mesto. Da budem sasvim konkretan, Tadić se uplašio da ću u Pećkoj patrijaršiji dobiti veći aplauz od njega...

Nikolić naglašava da će mu biti ''večito žao što nije stigao u Peć":

- Strašno mi je žao što je vlast u Beogradu uspela da me onemogući da stignem u Pećku patrijaršiju, jer sam stvarno jako želeo da prisustvujem ustoličenju... I ranije se dešavalo da me vraćaju u kampanjama, na predsedničkim izborima, kada sam bio sa Šešeljom, ali ovo je nešto sasvim drugo.

U Vladi Srbije juče nisu želeli da komentarišu optužbe Nikolića.

Lider SNS-a je najavio da će od predstavnika EU tražiti da mu zvanično odgovore zašto mu je onemogućen ulazak u pokrajinu:

- Ozbiljno ću razgovarati sa onima koji na KiM predstavljaju EU. Zatražiću veoma jasno obrazloženje zašto su mi uskraćeni sloboda kretanja i osnovna ljudska prava, pošto to obrazloženje na administrativnom prelazu Jarinje nisam dobio...

Ilić: Vozili me 80 kilometara kroz albanska naselja

 

Velimir Ilić

Na drugoj strani, Velimir Ilić kaže za "Press" da je on bez problema prešao administrativni prelaz Jarinje, ali da je nedugo potom zaustavljen na izlasku iz Kosovske Mitrovice, odakle je pod policijskom pratnjom vraćen nazad.

- Došao sam na prelaz Jarinje privatnim automobilom i tu su me pustili bez problema. Nekoliko kilometara po izlasku iz južnog dela Mitrovice, zaustavili su nas Euleks i kosovska policija i naredili da izađemo iz kola... Oko nas je bilo nekoliko desetina Albanaca! Ni oni nisu znali šta da rade! Kosovska policija mi je rekla da moram da se vratim, dok je predstavnik Euleksa kazao da mogu da nastavim pošto nisam na listi osoba kojima je ulaz zabranjen... - rekao je Ilić.

On objašnjava da su mu, posle telefonskog razgovora sa Prištinom, naredili da napusti Kosovo. "Rekli su mi da imaju nalog da ne mogu dalje. Strpali su nas u policijski auto i krenuli ka prelazu Merdare, iako sam ja insistirao da nas vrate na Jarinje, jer je bezbednije. Vozili su nas 80 kilometara kroz albanska naselja i bukvalno izbacili u blizini prelaza. Tada su mi dali nekakav dokument njihovog ministarstva policije, u koji su uneli moje podatke, a na kojem je stajalo „Odbijanje ulaska na granici", pri tom ne navodeći razloge za zabranu", kaže Ilić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online