Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.10.2010.
08:55 >> 16:41h
Srna, Tanjug, Vestionline A

KPS sprečila Nikolića i Ilića da uđu na KiM

Lider Srpske napredne stranke Toma Nikolić sprečen je danas da uđe na Kosovo gde se održava svečano ustoličenje patrijarha srpskog Irineja, javlja dopisnik Srne.

Zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić potvrdio je Srni da je takozvana Kosovska policija sprečila ulazak Nikolića na Kosmet jutros u 7.00 časova. 

Tomislav Nikolić (desno)

"Obrazloženje za zabranu ulaska je bilo da nije zvanično najavljen, a odbili su argument da putuje kao građansko lice", rekao je Vučić.

Vozilo u kome se nalazio Nikolić zaustavljeno je sa obrazloženjem da ne postoji zvaničan dopis Vlade Srbije kojim bi se tražilo od Euleksa da mu dopusti prisustvo svečanom ustoličenju.


"Na insistiranju Tomislava Nikolića da u Pećku patrijaršiju ide kao građanin, a ne kao zvaničnik, predstavnici Euleksa su mu saopštili da to ne mogu da mu dopuste, jer to predstavlja rezultat dogovora Euleksa i Vlade Srbije", navodi se u saopštenju SNS.

Naprednjaci postavljaju pitanje kako je moguće da je predsednik Srbije Boris Tadić dobrodošao na teritoriju Kosova i Metohije, a da je srpskim opozicionim liderima zabranjeno bilo kakvo kretanje tom teritorijom.


"Srpska napredna stranka konstatuje da je danas jasno da vlast u Srbiji ima, ne samo različit odnos prema građanima Srbije, već i nedvosmisleno diskriminišući stav prema svim ljudima koji su protivnici režima Borisa Tadića", navodi se u saopštenju SNS i dodaje da je sa Kosova i Metohije "proteran" i lider Nove Srbije Velimir Ilić. 

Velimir Ilić je danas u Kuršumliji izjavio da odluka Kosovske policije da mu ne dozvoli prisustvo ustoličenju patrijarha srpskog Irineja predstavlja dokaz da na Kosovu nema demokratije.

"Mi smo pošli na Kosovo, na poziv koji smo dobili, uz regularnu prijavu organima", objasnio je Ilić.


Na administrativnoj liniji, rekao je Ilić novinarima, nas su pustili, a predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića su odmah vratili.


Mi smo ušli na Kosovo, prošli kroz Mitrovicu i krenuli ka Pećkoj patrijaršiji, na ustoličenje patrijarha Irineja, dodao je Ilić.


Prema njegovim rečima, Kosovska policija ih je usput stigla i iz kolone, u kojoj su bili i autobusi sa građanima, jedino isključila automobil u kojem je on bio.


"Isključili su nas iz saobraćaja, uzeli dokumenta i čitav sat nas držali na putu", istakao je Ilić.


Ovo pokazuje da na Kosovu nema demokratije, naglasio je Ilić, koji je pod policijskom pratnjom vraćen na administrativni prelaz ka centralnoj Srbiji.

SNS: Vlast iz Beograda saučesnik

 

Član Pravnog tima Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić potvrdio je da je predsednik SNS Tomislav Nikolić sprečen da uđe na teritoriju Kosova i Metohije, kako bi prisustvovao ustoličenju patrijarha Irineja, i izrazio bojazan da su udeo u tome imale i vlasti u Beogradu.


Đurić je na konferenciji za novinare precizirao da su Euleks i Kosovska policija saopštili Nikoliću da ne može da uđe na Kosovo.


"Očigledno da su imali dojavu da će doći", dodao je Đurić, "jer su se odjednom rastrčali kada su videli da nailazi njegovo vozilo".


Rečeno mu je da mu je ulazak zabranjen, jer nije stigao dopis Vlade Srbije na kojem se nalazi njegovo ime, objasnio je Đurić.


On je napomenuo da je Nikolić od Srpske pravoslavne crkve (SPC) "dobio zvaničan poziv da prisustvuje ustoličenju".


Prema rečima Đurića, "utisak je da je iz vrha režima stigao signal da se spreči prisustvo Tomislava Nikolića, kako bi se predstavilo da je popularnost predsednika Srbije nešto što treba da izađe u prvi plan".


Na taj način, Nikoliću je, i kao običnom čoveku, uskraćena sloboda kretanja i prilika da prisustvuje ustoličenju patrijarha, ukazao je Đurić.


On smatra da je vlast pokazala diskriminatorski odnos prema opoziciji i da građane deli na ljude prvog i drugog reda.


Kako je poručio Đurić, SNS "najoštrije osuđuje ovakav potez režima".


"Iz straha da bi Nikolić u Peći dobio veću podršku od Tadića, vlast je zloupotrebila sakralni čin u politčke svrhe", zaključio je Đurić.

Priština: Dozvola samo za predsednika

Prištinska Vlada saopštila je da je dozvolu za ulazak na Kosovo i Metohiju, povodom ustoličenja patrijarha Irineja, dala samo za predsednika Srbije Borisa Tadića, preneo je Radio Slobodna Evropa pisanje prištinske štampe.


"Samo predsednik Boris Tadić ima dozvolu i to samo uz uslov da učestvuje i da se ponaša u skladu sa religioznim ceremonijama", rekao je za Kohu ditore zamenik premijera Tačija Hajredin Kuči.


Kuči je dodao da prištinska Vlada "nije dala dozvolu ni za jednog drugog visokog zvaničnika Srbije" i čak je najavio "mogućnost hapšenja onih koji dolaze bez dozvole", prenose mediji

NS: Najoštrija osuda i ogorčenje

 

Potpredsednik Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski izjavila je da ova stranka "najoštrije osuđuje odluku takozvane Vlade Kosova da ne dozvoli prisustvo lideru NS Velimiru Iliću i predsedniku Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću odlazak na ustoličenje patrijarha Irineja u Pećku patrijaršiju".


Filipovski je, na vanrednoj konferenciji za novinare, objasnila da su se Nikolić i Ilić dogovorili da se ovog jutra nađu na administrativnom prelazu Jarinje, kako bi, zajedno kao građani i vernici, izbegli politizaciju čina ustoličenja.


Nikolić je odmah vraćen, rekla je ona, a Ilić je došao do južnog dela Mitrovice, gde su ga zaustavili policajci Kosovske policijske službe i uz pratnju vratili na prelaz Merdare.

Tamo mu je uručena odluka Glavnog štaba policije, papir na kojem piše zašto je pušten na teritoriju Kosova i Metohije, a potom zašto je morao da je napusti, rekla je Filipovski i istakla da je kao obrazloženje navedeno da nije na spisku koji je dostavljen iz kabineta predsednika Srbije.


Filipovski je ponovila da su Nikolić i Ilić želeli da izbegnu politizaciju ovog događaja i da su kao vernici i građani, a ne na spiskovima Vlade ili predsednika, želeli da odu u Pećku patrijaršiju.


"Nova Srbija sa ogorčenjem pita da li je ovo bila samo volja Euleksa i kosovske policije", navela je Filipovski.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online