Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.10.2010.
03:14
Tanjug A

Bogdanović: Tužićemo Šiptare međunarodnim sudovima

Privatizacije Kosovske agencije trebalo bi da budu predmet pregovora jer bi, u suprotnom, logično bilo da postanu predmet sudskih postupaka, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Goran Bogdanović
 

On je u intervjuu beogradskoj "Politici" rekao da je na rešavanju pitanja imovine Srbije na Kosovu i Metohiji učinjeno vrlo malo, kako kad je reč o imovini javnih preduzeća i društvenoj imovini, tako i o privatnoj svojini i napomenuo da je u periodu kada se međunarodno prisustvo bavilo svojinskim pitanjima, postojala mogućnost da se reaguje i to se i činilo.

"Međutim, posle ishitrenog prenosa nadležnosti na prištinske institucije i naročito posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, bukvalno se odvijala otimačina bez definisanja vlasništva, suprotno Rezoluciji 1244 i na direktnu štetu vlasnika, kako fizičkih tako i pravnih lica. Pri tom, mora se postaviti ne samo pitanje svojine, već i ulaganja koja je kroz razne fondove Srbija usmeravala na Kosovo i Metohiju", naglasio je Bogdanović.

Na pitanje kome Srbija uopšte može da se obrati kako bi zaštitila svoju imovinu, on je odgovorio da je "prva adresa legitimno međunarodno prisustvo (Euleks i Unmik), koje je, bar u oblasti vladavine prava, sačuvalo određene nadležnosti".

"Ukoliko tu ne bude rezultata, biće neophodno razmotriti i druge scenarije koji bi podrazumevali zaštitu kako na planu svojinskih prava pojedinaca tako i države. Pitanjima koga ćemo tužiti, na koji način i pred kojim sudovima, bavi se više ministarstava", rekao je ministar.

"Privatizacija na Kosovu i Metohiji započela je 2004. godine iako je Srbija još 2002. godine dobila u pravnoj kancelariji UN u Njujorku pisano tumačenje da Rezolucija 1244 ne daje pravo međunarodnim upraviteljima da privatizuju imovinu Srbije na Kosovu i Metohiji. Zato na čelu Kosovske poverilačke agencije niko nije hteo da se zadrži dugo, čim shvate šta se radi, napuste funkciju, od Edi Berpaka do Marije Fući", istakao je Bogadanović.

"Plašim se da će dobar deo ovoga morati da se rešava kroz pravosudne institucije na međunarodnom nivou. Naime, tu se javlja nekoliko pitanja: pitanje odgovornosti za ovakav transfer posle koga je legitimno međunarodno prisustvo realno izgubilo bilo kakvu kontrolu nad procesima, kao i pitanje štete koja je učinjena stvarnim vlasnicima imovine.

"Nismo često bili zadovoljni načinom na koji je KPA (kosvoska agencija za privatizaciju) vršila privatizaciju i u doba kada je bila pod mandatom UN i Rezolucijom 1244, a pogotovo sada, posle jednostrano proglašene nezavisnosti. U svakom slučaju ne treba isključiti mogućnost stopiranja ili eventualne revizije određenih procesa privatizacije. Smatram da bi ove privatizacije trebalo da budu predmet pregovora jer bi, u suprotnom, logično bilo da postanu predmet sudskih postupaka", istakao je Bogdanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online