Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.10.2010.
16:54
Vestionline A

Godišnjica stradanja u Jajincima

U Jajincima kod Beograda, najvećem mestu stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, odata pošta streljanim antifašistima. Zločin koji se dogodio u Jajincima je velika istorijska opomena i obaveza da se istraje u borbi protiv fašizma, ideologije mržnje, zla i nasilja, rekao premijer Cvetković.

Na komemoraciji posvećenoj očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih u Jajincima u Drugom svetskom ratu, premijer Mirko Cvetković je rekao da je taj zločin velika istorijska opomena i obaveza svih da se istraje u borbi protiv fašizma, ideologije mržnje, zla i nasilja.

"Civilizovanom društvu su neprihvatljivi bilo kakvi zločini. Savremena društva ne smeju dopustiti da zločini nestaju u zaboravu i ne sme se ponoviti da nasilju budu izloženi oni koji su drugačiji ili drugačije misle. Ne postoji nacionalni interes kojim se može opravdati bilo koji zločin. Najviši cilj je da se zaštiti život čoveka i njegovo pravo na slobodu i demokratiju", istakao je premijer.

Cvetković je dodao da demokratska Srbija, privržena civilizacijskim standardima, čini sve da spreči svaku vrstu etničkih i rasnih diskriminacija.

"Izabrali smo put mira i pomirenja, jer on nudi šansu za dostojanstven život svakog građanina za brži prosperitet za saradnju i izgradnju zajedničke budućnosti na Balkanu. Put ka pomirenju nikad nije ni dug ni težak ukoliko iskreno želimo da se ubuduće zločini nikad ne ponove", poručio je Cvetković.

Premijer je podsetio da je politika koja je odgovorna za zločin u Jajincima i za druge zločine doživela istorijsku, moralnu i pravnu osudu.

"Sećanje na žrtve u Jajincima je ujedno i poruka i opomena našem vremenu šta može da se dogodi kad se zaboravi da su svi ljudi jednaki u svom dostojanstvu, pred zakonom i da im jednako pripadaju sva prava. Danas obnavljamo i obavezu da mlade generacije vaspitavamo u duhu nenasilja, tolerancije, pravde i spremnosti na razlike", rekao je Cvetković.

Rekvijem za izgubljeni grad

 

Okupljenim građanima, nakon polaganja venaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti, obratio se i predsednik Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije, general u penziji Slavko Popović.

 

U koreodrami "Rekvijem za izgubljeni grad", inspirisanoj stihovima Branka Miljkovića, a realizovanoj u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, učestvovali su mnogobrojni dramski, baletski i muzički umetnici.

 

Komemoraciji sem premijera Mirka Cvetkovića i drugih predstavnika Vlade Srbije prisustvovali su predstvanici još 30 država.

 

Strelište u Jajincima kod Beograda najveće je mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji. Na tom mestu brutalno je ubijeno više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR-a, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online