Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.10.2010.
16:12
Vestionline A

Ceremonija ustoličenja počinje svetom liturgijom

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej biće sutra i svečano uveden u tron 45. vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) u manastiru Pećka patrijaršija, na Kosovu i Metohiji.

Sinod SPC saopštio je ranije da će Republiku Srbiju i njene organe na ustoličenju patrijarha Irineja predstavljati predsednik Srbije Boris Tadić. Za zvanice i druge goste, manastirska vrata će biti otvorena od pet sati ujutru pa do 10, kada počinje služenje svete arhijerejske liturgije. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće patrijarh Irinej sa episkopima. Služenje liturgije traje do 12, 30 sati posle čega sledi svečano ustoličenje.
Sam čin svečanog ustoličenja biće potpuno identičan onom koji je dan nakon izbora, 23. januara održan u Sabornoj ckvi u Beogradu.

Sve je spremno za ustoličenje: Patrijarh Irinej


Posle toga će njegova svetost održati kratku besedu, a potom i dati izjavu novinarima u Pećkoj patrijaršiji. Tokom samog čina ustoličenja panagiju arhiepiskopa (ikonu), žezlo i belu panu (kapu) Irineju će uručiti mitropolit crnogorsko primorski i administrator eparhije raško prizrenske i kosovsko metohijske Amfilohije i mitropolit Jovan.


Autentični mermerni tron koji se nalazio u centralnom manastirskom hramu Svetih apostola nije sačuvan, ali je samo mesto ograđeno i na njemu je postavljen izrezbareni tron na kome će sedeti srpski patrijarh. Tron je dar SPC od najuglednije grčke igumanije Nikodime i monahinja manastira Ormilija. Na Vaskrs ove godine dvojica vladika Atanasije i Teodosije sa narodom postavili su tron na mermerno postolje u centralnom pećkom hramu.


Novi tron izrađen je ručno u duborezu, u posebnoj duboreznoj radionici kod severnog grčkog grada Drame. Na tronu je ikona Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog.
Patrijarski tron, dar grčkih monahinja, upotpunjen je ikonom Isusa Hrista koju su izradile monahinje manastira Žiča.


Na pitanje da li je nekada pomišljao da će biti patrijarh, njegova svetost Irinej kaže da nikada to "nije želeo", niti je "o tome maštao", već da se uvek više toga plašio, jer, kaže, vremena su teška, a mesto je odgovorno i pred Bogom i pred istorijom.


"Ovaj položaj zahteva mnogo snage, truda, smisla i gotovosti da se uhvati u koštac sa problemima. Nisam sebe smatrao ni dostojnim ovog što jesam. Ovo nije bila moja želja", kazao je patrijarh.


Budući da je umoljen da to čini, patrijarh kaže da sa svojom braćom arhijerejima radi na najbolji način tako što ostaju odani svom biću, Crkvi, veri i istoriji, uvereni da u tome nisu sami i da je sa njima i onaj koji vodi Crkvu.


Očekuje se da će svečanom ustoličenju prisustvovati više od 400 visokih zvaničnika, predstavnika pravoslavnih crkava iz sveta i istalih verskih zajednica. Procenjuje se da manastirska porta može da primi 2.000 ljudi, pa će SPC za tu priliku ispred manastira postaviti video bimove. Predsednik organizacionog odboram nuitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se očekuje da će ceremoniji ustoličenja prisustvovati više od pet hiljada ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online