Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.10.2010.
05:45
Z. Tmušić - Vesti A

Kad padne kiša fabrika bez struje

Zbog očiglednog nemara Elektrodistribucije Srbije, vlasnik i oko 100 zaposlenih fabrike za proizvodnju bojlera "Termorad" iz sela Čestobrodica kod Požege punih sedam godina više strahuju od kišnih oblaka nego od svih tržišnih, bankarskih i socijalnih prilika koje prate poslovanje ove kompanije. Svaka kiša za ovu fabriku znači automatski nestanak struje u celom fabričkom sistemu i krajnju štetu koja se kreće od 300 do nekoliko hiljada evra.

Ugrožena proizvodnja: Pogon "Termorada"

- Ovo što se nama dešava je neverovatno. Do nestanka struje dolazi zbog kvara na visokonaponskoj mreži koju održava lokalna Elektrodistribucija.

U pitanju su zastareli izolatori u kojima su se stvorile mikropukotine u koje se, čim padne kiša, uvlači vlaga i dolazi do kratkog spoja i nestanka struje - kaže vlasnik fabrike Vlade Rajević, tvrdeći da struja dođe tek kad prestane kiša i kad se osuše izolatori.
 

VLASNIK FABRIKE: Vlade Rajević

Rajević kaže da već sedam godina predstavnicima Elektrodistribucije i lokalne vlasti u Požegi ukazuje na problem s kojim se suočava, da je u tom periodu pretrpeo ogromnu štetu i da su svi u kompaniji frustrirani zbog saznanja da im svaki kišni oblak donosi nevolju.

- Ovo je veoma ozbiljna firma, koja godišnje proizvodi više od 60.000 bojlera za domaće i inostrano tržište, imamo najsavremeniju svetsku opremu, delom i robotizovanu proizvodnju, redovno servisiramo sve obaveze prema državi, zaposlenima, bankama i dobavljačima.

Svaki mesec na račun lokalne Elektrodistribucije uplatimo oko 5.000 evra, ali sve to ne vredi jer država ne uspeva da zameni zastarele izolatore koji koštaju oko 20.000 evra. Zbog toga trpi naša firma, nekoliko firmi u okruženju i više od 100 domaćinstva u selu Čestobrodica - kaže Rajović koji se posle svega obratio za pomoć i novinarima.

Čeka se tender za nabavku izolatora


Direktor lokalne Elektrodistribucije Miško Jakovljević kaže da je dobio podršku šefova u Kraljevu i Beogradu da promeni zastarele izolatore, ali tek kad se realizuje tender za njihovu nabavku.
- To će malo potrajati, ali mislim da ćemo problem rešiti do kraja godine - kaže Jakovljević.


Vlasnik firme kaže da je nedavno dobio obećanje Elektrodistribucije da će zastareli izolatori biti zamenjeni do kraja godine, ali da i pored svega strahuje.


- Dolazi jesen, počinje sezona kiša, a potom i sneg. Zaista se plašim šta će biti, pre svega strahujem od većih havarija na opremi - kaže Rajović, napominjući da ga samo jedan dolazak stručnjaka iz Nemačke za popravku opreme košta više od 3.000 evra.

Obećanje predsednika opštine

 

URGIRAO KOD ELEKTRIČARA: Milovan Mićović

Načelnik opštine Požega Milovan Mićović kaže da je u slučaju fabrike "Termorad" lično intervenisao kod direktora kraljevačke Elektrodistribucije Slobodana Mihailovića.


- Za opštinu je ta firma veoma važna i ja sam učinio sve što sam mogao da se problem reši. Dobio sam obećanje od direktora Mihailovića da će izolatori biti zamenjeni do kraja godine - kaže Mićović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online