Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.10.2010.
19:36
Tanjug A

Tadić proslavio 50 godina nezavisnosti Kipra

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvuje svečanostima u Nikoziji u čast pet decenija nezavisnosti Kipra od britanske kolonijalne vlasti.

Kipar nije priznao nezavisnost Kosmeta: Boris Tadić
 


Na poziv predsednika Kipra, Dimitrisa Hristofijasa, svečanosti prisustvuju i predsednik Grčke Karolos Papuljas i ministar odbrane Evangelos Venizelos.


Povodom ovog jubileja, u prestonici Kipra održana je vojna parada, u kojoj su učestvovali pripadnici pešadije, artiljerije, pomorskih snaga, grčkog vojnog kontigenta stacioniranog na Kipru, policije, vatrogasne brigade i službi civilne odbrane, prenela je kiparska agencija.


Počasna paljba bila je organizovana u zoru, a biće ponovljena i po zalasku sunca.
Povodom 50. godišnjice nezavisnosti predsednik Hristofijas je ocenio da godišnjica obeležava nastojanje i moderan istorijski put zemlje i naroda.


"Ona obeležava naše uspehe i dostignuća, ali i tragedije koje je naša zemlja doživela u toku pedeset godina svog postojanja. Republika Kipar obeležava pola veka svog postojanja, ali, nažalost njena teritorija i narodi ostaju podeljeni silom oružja", ukazao je Hristofijas uoči Dana nezavisnosti.


On je, takođe, naveo da Republika Kipar ostaje odlučna da istraje u borbi za ponovno ujedinjenje Kipra.


Ostrvo Kipar je od 1964. godine, kada su turske snage izvršile invaziju, podeljeno na severni turski i južni grčki deo. "Zelena linija", koja deli ostrvo i dalje je pod kontrolom snaga UN.


Poslednja u nizu rundi pregovora o ujedinjenju počela je 2008. godine i još uvek traje.


Republika Kipar je od 2004. godine članica EU, dok turski deo Kipra priznaje samo zvanična Ankara.


Presednik Kipra organizovaće prijem u predsedničkoj palati za predsednika Srbije, šefa grčke države i druge zvaničnike, a velika javna proslava biće večeras organizovana na stadionu Elefteria - Tasos Papadopulos u Nikoziji.


Kipar je jedna od pet država-članica EU koje nisu priznale jednostranu nezavisnost Kosova, a Beograd se, sledeći bivšu SFR Jugoslaviju koja je 1974. godine iskazala solidarnost sa Nikozijom tokom kiparske krize, zalaže za pronalažanje rešenja problema ove zemlje u okvirima međunarodnog prava.

Petak 01.10.2010. 19:42
Samo da nam on poživi, da kroz koju godinu proslavi nezavisnost Kosova od Srbije. Podići će njemu Šiptari spomenik za života, kao i Klintonu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online