Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.11.2009.
19:35 >> 14:50h
Vestionline A

Sahranjen patrijarh Pavle

Patrijarh Pavle sahranjen je u četvrtak u manastiru Svetih Arhangela u Rakovici. Njegovo telo položeno je pored groba patrijarha Dimitrija, koji se na čelu SPC nalazio od 1920. do 1930. godine. Prema odluci Odbora za sahranu, patrijarh Pavle je sahranjen bez prisustva kamera i fotoreportera.

Mapa kretanja povorke

Hiljade vernika još jutros je došlo direktno u manastir Svetih Arhangela u Rakovici kako bi uspeli da prisustvuju sahrani jer za oko pola miliona, koliko se procenjuje da je bilo u posmrtnoj povorci, nije bilo mesta u maloj manastirskoj porti.

Tu su zapalili sveće, formirali špalire i mirno čekali da stigne kovčeg sa patrijarhom Pavlom, a u prvim redovima su bila deca sa zapaljenim svećama u rukama. Kako bi se ispoštovala patrijarhova želja, kamere nisu bile prisutne na samom činu sahrane.

Pred nekoliko stotina hiljada ljudu na platou ispred Hrama Svetog Save mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije završio je opelo patrijarhu Pavlu rečima "Okrenut licem prema večnosti, prema nebeskom carstvu, ovaj skromni i tihi čovek dobio je ime ''apostola naroda Pavla'' i postao svetiljka koja na gori stoji. Na blaženom spomenu patrijarha Pavla ispunjuju se reči koje je sam rekao ali za druge: Kad se čovek rodi ceo svet se raduje, a samo on plače. Treba živeti tako da kada čovek umre ceo svet plače, a samo on se raduje".

"Iako sitan i slabašan telom bio je gigant po načinu razmišljanja i duhu, podigao je teret krsta i stradanja srpskog naroda u iskušenjima poslednjih godina i bio izraz njegovog jedinstva... Bio je dostojan naslednik Svetog Save, dorastao složenim i bolnim okolnostima svog vremena", istakao je patrijarh vaseljenski Vartolomej opraštajući se od patrijarha srpskog Pavla.

Na platou ispred Hrama Svetog Save služilo se opelo za pokoj duše patrijarha Pavla pred nekoliko stotina hiljada građana. Opelo su služili patrijarh vaseljenski Vartolomej i čuvar trona, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Ispred Hrama posmrtnu povorku je dočekao i predsednik države Boris Tadić, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, premijer Vlade Mirko Cvetković i stotinak narodnih poslanika. Tu su bile i državne delegacije Rusije, Grčke, Vatikana, Kipra, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja.

Pogrebni kovčeg sa telom patrijarha Pavla iz Saborne crkve izneli su arhijereji Srpske pravoslavne crkve i stavili ga na kola koja su pratili do Hrama Svetog Save. U povorci je bilo nekoliko stotina hiljada ljudi, a svakog časa su se u nju slivale i reke vernika iz okolnih ulica.

Boris Tadić: Da uvek budemo ljudi

 

"Verujem da delim mišljenje građana izražavajući zahvalnost patrijarhu Pavlu što je uvek postojao i što postoji ispred svih nas svojim delom i rečima da uvek budemo ljudi i da nikada na zlo drugih ne odgovaramo zlom u sebi", rekao je predsednik Tadić na opelu patrijarhu.

Povorku od Saborne crkve poveli su sveštenstvo i mladići i devojke u narodnim nošnjama svih krajeva Srbije. Ispred ulaza u crkvu je stajala i počasna garda Vojske Srbije, koja se pridružila povorci uz sam kovčeg.

Sveta arhijerejska liturgija za pokoj duše patrijarha Pavla koju je predvodio patrijarh vaseljenski Vartolomej počela je u Sabornoj crkvi u pola 8 ujutru uz prisustvo vrha sveštenstva Srpske pravoslavne crkva, visokih državnih delegacija i vernika.

Snimci sa liturgije patrijarhu Pavlu u Sabornoj crkvi (FoNet)

Snimci sa posmrtne povorke (FoNet)

Snimci sa opela kod hrama Svetog Save (FoNet)

Već u to vreme ulice oko Saborne crkve i hrama Svetog Save bile su zatvorene, a na obodima grada počela je da se stvara gužva i pre sedam sati. Procenjuje se da je u povorci učestvovalo oko pola miliona građana.

Molitva sveštenika RPC u Pekingu i za patrijarha Pavla

Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze arhiepiskop volokolamski Ilarion sa kliricima koji su sasluživali pomenuli su u molitvi upokojenog patrijarha srpskog Pavla u crkvi Uspenja presvete Bogorodice pri ambasadi Rusije u Pekingu, saopštila je u četvrtak Ruska pravoslavna crkva.

Bogosluženju su prisustvovali članovi delegacije tog odeljenja u poseti Kini, Saveta za odnose sa verskim organizacijama pri predsedničkoj administraciji, ambasador Rusije u Kini, službenici ruske ambasade i predstavnici ambasade Srbije u Pekingu, navedeno je u saopštenju.

Još pre početka liturgije ispred Saborne crkve se formirala mirna, dugačka povorka koja je čekala da se liturgija završi i krene ka hramu Svetog Save.

Liturgiju je započeo mali, a završio veliki hor koji je vršio službu evharistije, pričešća prinošenjem hleba i vina, materijalnih stvari, na putu ka večnosti.

Predstavnici policije određeni da brinu o redu u povorci ovaj put nisu bili tu samo službeno, već su i oni učestvovati kao deo naroda koji je molitveno i u tišini ispratio svog duhovnog vođu.

Povorka je išla ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, zatim preko Zelenog venca, Prizrenskom do Terazija.

Na Terazijama se na kratko zaustavila kako bi se obavio pomen, koji se po srpskom običaju čini kada se naiđe na raskrsnicu, posle čega se nastavilo Ulicom Kralja Milana do Slavije, pa do Bulevara oslobođenja i Krušedolske ulice, gde je kovčeg izneen i prenet do Hrama svetog Save.

Od Hrama svetog Save povorka je krenula preko Autokomande, Trošarine, Crnotravske i Borske ulice, Ulice Miška Kranjca, patrijarha Dimitrija, da bi stigla do manastira Rakovica, gde je patrijarh sahranjen oko 14 sati.

Biće još informacija...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online