Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
12:07
M. T. - Vesti A

Zbog gladi prodaju organe!

U siromašnoj i u razvoju zaostaloj opštini Doljevac nedaleko od Niša, u kojoj živi dvadesetak hiljada ljudi, 10 odsto stanovnika je materijalno ugroženo. U Centru za socijalni rad u Doljevcu potvrđeno nam je da oko 400 porodica sa 1.500 ljudi prima neku vrstu socijalne pomoći, a cirkuliše i podatak da je oko 7.000 stanovnika bez posla. Iz ovog razloga na inicijativu Foruma za Doljevac i Udruženja boraca rata 1999. osnovana je agencija preko koje će meštani ove južnomoravske opštine pokušati da prežive i to prodajom - svojih organa!

Jedini način da prežive: Dragić Nerandžić

Dragić Nerandžić, predsednik Foruma za Doljevac, za "Vesti" kaže:
- Tačno polovina odraslih stanovnika naše opštine je bez posla, a istovremeno oni koji rade imaju mizerne zarade koje su daleko ispod republičkog proseka. Mnoge porodice jedva preživljavaju, nemaju sredstava ni za školovanje dece, a pritisli su i dugovi za komunalije i struju.

Iz tog razloga odlučili smo da formiramo agenciju za prodaju organa koju međutim moramo da registrujemo van Srbije pošto je u našoj zemlji zakonom zabranjena trgovina organima - rekao je za "Vesti" Dragić Nerandžić.
 

Već se prijavilo njih 50


- Za samo mesec dana, otkad se pročulo da osnivamo agenciju, prijavilo nam se pedesetak meštana iz samog Doljevca i okolnih mesta. Mi dobro shvatamo njihovu poziciju i znamo razloge zbog kojih hoće da daju bubreg ili neki drugi organ. Izgleda da jedino tako mogu da prežive - kaže Nerandžić.

U Nišu, gde postoji centar za dobrovoljno davanje organa, docent doktor Vidojko Đorđević, rukovodilac centra i direktor klinike na nefrologiju niškog Kliničkog centra, kaže "da srpski zakoni dozvoljavaju donorsko zaveštanje, ali istovremeno zabranjuju prodaju organa".


Nerandžić i ostali iz Foruma kažu da će se, i pored zabrane, obratiti agenciji za privredne registre Srbije da i u zemlji registruju ono što su naumili.


Načelnik u nišavskom okrugu dr Aleksandar Cvetković, koji je od 2002. do 2008. bio predsednik opštine Doljevac, iznenađen je odlukom svojih sugrađana.


- Činjenica je da se u Doljevcu lošije živi nego u Nišu. Međutim, fakat je da je gro sela u opštini sa razvijenom poljoprivredom od koje se može lepo živeti. Mislim da se malo i preteruje u navodima kako se u Doljevcu gladuje.

Polovina stanovnika iz Doljevca godinama je bez posla

Mnogi su poslednjih godina napustili svoja seoska porodična domaćinstva i prešli u opštinski centar gde su gradili kuće i gde su se prijavljivali sa stalnim boravkom, zapostavili su poljoprivredu i bogat pomoravski kraj, a prijavljivali se na tržište rada.

Zato bez obzira što shvatam da ima slučajeva koji su socijalno i materijalno ugroženi, ovakva slika nije prava. Čak razmišljam i o tome da pojedinci pokušavaju da skrenu pažnju na sebe i za to ne biraju pravi način - kaže Cvetković za "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online