Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.09.2010.
13:00
J. L. Petković - Vesti A

Nojkić: Nemi telefoni, nem i Beograd

Na inicijativu SAD, u Prištini se trenutno vode pregovori o uvođenju novog operatera, kojim bi se rešio problem isključenja srpskih mobilnih operatera i fiksne telefonije. U razgovorima u kojima Beograd ne učestvuje, trećeg "virtuelnog" operatera zastupa Amerikanac poreklom sa prostora bivše Jugoslavije. Ranđel Nojkić, direktor Pošta Srbije na Kosmetu, ocenjuje da prištinske vlasti namerno insistiraju da se ovaj problem reši sada, kako bi se izbeglo da budu jedna od tema predstojećih pregovora Beograda i Prištine.

Ranđel Nojkić

On smatra da je problem, bar fiksnih telefona, mogao da se reši brže da je Telekom Srbija napisao zvanični prigovor na izveštaj Kosovske agencije za telekomunikacije, ali da on to nije učinio.

Da li ste Vi zvanično informisani o pregovorima za "virtuelnog operatera"?
- Ne. Samo sam čuo da se na incijativu SAD vode pregovori vode o uvođenju novog operatera. Šta se tačno dešava, nisam informisan. To je enigma za sve nas. Koliko sam čuo, u ime tog operatera učestvuje čovek poreklom iz eks Jugoslavije, ali navodno ima američko državljanstvo.

Možete li nešto da uradite da ponovo prorade telefoni?
- Mislim da ne možemo više ništa da uradimo. Ne zavisi od nas. Sve je u rukama Beograda, odnosno na Telekomu Srbije i Vladi Srbije. Bez njihovih ovlašćenja ne možemo da preduzimamo nikakve dalje aktiovnosti. Beograd je taj koji je trebalo da odmah reaguje, odnosno Telekom Srbija jer je on jedini legitimni operater ovde. Trebalo je da napiše zvaničnu primedbu.


Problem struje rešen

 

Šta ako Priština pokuša da na sličan način reši još koji problem?
- Mislim da se to neće dogoditi. S obzirom na to da je problem struje rešen, odnosno da su se ljudi registrovali, to nije više problem. Pod znakom pitanja je možda zastareli dug, ali je ponuđen način da se taj problem reši.

S obzirom na to da su greškom isključeni i fiksni telefoni, očekujete li da se se bar to uskoro rešiti?
- Neke stvari su mogle da se reše u roku od pet dana, ako se reaguje na zapisnik. Međutim, s obzirom da niko nije reagovao ne očekujem ni da fiksni telefoni prorade pre nego što se dogovori "ulazak" i tog virtuelnog operatera.

Ne znam zašto Telekom Srbija nije reagovao na zapisnik kosovske agencije za telekomunikacije. Verovatno su u toku neki razgovori.

Reakcije Beograda ovoga puta nisu bile oštre.
- Sve je u senci dešavanja oko pregovora sa Prištinom, i verovatno ne žele da zaoštravaju odnose. Vlada Srbije sigurno nastoji da ne povuče potez koji bi se smatrao provokacijom, i uskratio joj određene mogućnosti i otežao poziciju u pregovorima. Zato je Beograd oprezan u svojim izjavama.

Mislim i da Priština nije htela da joj se nametnu neka rešenja, odnosno da je htela da se problem srpskih operatera reši pre početka pregovora i da se ni pod kojim uslovima ne nađe na dnevnom redu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online