Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.09.2010.
03:13
Z. Marjanović - Vesti A

Lekar tifusom oterao nemačku vojsku

U Cigan mali, delu Gornjeg Milanovca u kojem živi oko 200 Roma, od 1941. godine slavi se i ime dr Dušana Stefanovića, poznatog, predratnog milanovačkog lekara koji ih je spasao od Nemaca.

ROMI GA SLAVE: Dušan Stefanović

Do prošle godine o tom događaju najviše je znao Žiko Vuletić, ali se prošle zime u 89. godini predstavio Gospodu pa o tome priča Mila Todorović (72) koja je sada najstariji stanovnik Cigan male.

- Tako je to bilo, kako mi je pričao Žiko Vuletić, a ja prenosim njegova sećanja, u vreme kada je bilo streljanje u Kragujevcu.

Ovi naši ubili su neke nemačke vojnike, a Nemci odlučili da streljaju 7.000 Srba, ali, kada nisu nakupili određen broj, počeli da 'apse i nas Rome.

E, to je čuo doktor Stefanović koji ih je, i pre rata besplatno lečio, pa im je poručio da svi legnu u krevete, da zatvore kuće i da kukaju koliko ih grlo nosi da se čuje, kako je poručio, do centra grada.

Oko Cigan male postavio je traku na kojoj je pisalo da u njoj vlada tifus. I u neko doba dana stigli su nemački vojnici kamionima da Rome vode u Kragujevac, a sa njima je bio i dr Stefanović, Bog mu dao rajske livade.

Čuva sećanje na Dr Dušana Stefanovića: Mila Todorović

I, tako, Nemci su se neko vreme vrzmali oko trake, ali, kako mi je ispričao Žiko Vuletić, ni njima se nije ulazilo. U neko doba, kada su se mnogi, upišali od straha, Nemci su se okrenuli i otišli, a mi eto zahvaljujući tom dobrom doktoru, preživeli - prenosi sećanje Mila Todorović.


Da nije bilo humanog doktora Stefanovića koji je i sam rizikovao da se nađe pred streljačkim strojem u Šumaricama, danas ne bi bilo Roma u Gornjem Milanovcu.

Oficir znao za prevaru


Tek kasnije se saznalo, kaže Mila Todorović, da je oficir koji je predvodio kaznenu ekspediciju nemačke vojske, zapravo, prozreo nameru dr Stefanovića da na ovaj način spasi svoje sugrađane Rome, ali je iz samo njemu poznatih razloga pećutao i naredio da se nemački vojnici povuku.


- Poštujemo dr Dušana Stefanovića kao sveca. Svi mi rođeni smo zahvaljujući njemu i odužujemo mu se onako kako Romi najbolje znaju - igrom i pesmom. Na taj dan svaka romska kuća slavi, ali glavno veselje je pod šatrom koju razapnemo nasred ulice koja prolazi kroz Cigan malu i tu dočekujemo komšije i prijatelje Srbe iz grada, ali i iz drugih gradova Srbije.

Svake godine se menja domaćin tako da je svaka romska kuća od 1941. godine bila bar po nekoliko puta u ulozi domaćina slave. Dok je Roma u Gornjem Milanovcu, biće baš ovako - uoči slave odajemo poštovanje zaštitnici ciganske dece Bibiji, a onda, uz slavsku sveću i lomljenje slavskog kolača obeležavamo dan Presvete Bogorodice i pominjemo našeg spasitelja i dobrotvora dr Dušana Stefanovića - kaže za "Vesti" Igor Lazarević, ovogodišnji domaćin romske slave o Maloj Gospoini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online