Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.09.2010.
00:14
Mondo A

Homoseksualac iz Srbije traži azil u SAD

Jedanaesti federalni američki apelacioni sud naložio je danas imigracionim vlastima da preispitaju slučaj srpskog homoseksualca Mladena Željka Todorovića. On je tražio azil u SAD, jer je, po njegovim rečima, trpeo diskriminaciju na seksualnoj osnovi u rodnoj zemlji.

Todorović je u SAD došao kao član posade jednog broda za krstarenje, a imigraciona služba SAD je odbacila njegov zahtev za azil pošto je procenila da on nije "prepoznatljiv kao homoseksualac''

Imigraciona služba SAD odbila je ranije Todorovićev zahtev za azil, sa obrazloženjem da njegovo svedočenje nije bilo "verodostojno", objavljeno je na sajtu koji pruža informacije o pravosudnim postupcima u SAD "Ligl" (Leagle.com).

Todorović je u SAD ušao u novembru 2000. kao član posade jednog broda za krstarenje.

On je u svom zahtevu za azil, koji je Imigracionoj službi SAD podneo u januaru 2003. naveo da je od srednje škole trpeo maltretiranja zbog svoje seksualne orijentacije.

Prema njegovim rečima, kada je roditeljima u januaru 1999. rekao da je homoseksualac, otac ga je pretukao, izbacio iz kuće, a kasnije iskoristio privatne veze kako bi njegovog sina pozvali u vojsku "koja će od njega napraviti čoveka".

Todorović je, kako je tvrdio, služio vojsku u jednoj bazi nedaleko od Beograda, u vreme konflikata na Kosovu i NATO bombardovanja Srbije.

Kako je naveo, mada nikome osim doktoru nije otkrio svoju seksualnu orijentaciju, od početka je u vojsci trpeo maltretiranja.

Pošto je silovan i to prijavio nadređenima, otpušten je iz vojske, ali je i nakon toga, kako je rekao, bio na meti protivnika ljudi homoseksualne orijentacije, ali i policije koja ga je jednom prilikom privela pošto je šetao sa svojim dečkom jednom ulicom u Beogradu.

Kako je naveo u svedočenju, u zatvoru je Todorović pretrpeo nova maltretiranja, posle čega se javio na oglas za rad na prekookeanskom brodu, kojim je stigao u SAD.

Imigraciona služba SAD je odbacila Todorovićev zahtev za azil pošto je procenila da on nije "prepoznatljiv kao homoseksualac".

Toj službi je, međutim, kako je saopštila, najveći problem bio "nedostatak detaljnih objašnjenja i dokaza kako je Todorovićev otac mogao da izdejstvuje da on bude pozvan u vojsku", kao i protivrečne izjave Todorovića o tome gde je bio stacioniran dok je služio vojsku.

U jednoj izjavi je naveo da se radilo o "skrivenoj i tajnoj" bazi, kako je ne bi otkrili sateliti, da bi kasnije rekao da je baza raspolagala protivvazdušnim naoružanjem.

Imigraciona služba SAD, takođe je smatrala da Todorović nije pribavio dovoljno argumenata u korist tvrdnje da bi mu život bio ugrožen ako se vrati u Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online