Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.09.2010.
22:55
Tanjug A

Čiplić: U Srbiji nema diskriminacije nacionalnih manjina

U Srbiji ne postoji diskriminacija nacionalnih manjina, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, poručivši da funkcionisanje Bošnjačkog nacionalnog saveta zavisi od predstavnika tri liste koje su učestvovale na junskim izborima.

U poslednje dve godine niko nije imao relevantna saznanja o sistemskoj i organizovanoj diskriminaciji neke manjine u Srbiji: Svetozar Čiplić



Srbija čini sve da Bošnjački nacionalni savet profunkcioniše u skladu sa zakonom, a da li će se to dogoditi do 3. oktobra zavisi od predstavnika sve tri liste, rekao je Čiplić povodom izjave izaslanika Evropskog parlamenta za Balkan Jelka Kacina da "Srbija do tog datuma mora da reši to pitanje".


"Što se tiče Ministarstva, mi smo učinili sve da Savet profunkcioniše. Proces držimo otvorenim i da bi bio potpuno transparentan u dogovor je uključen i OEBS", kazao je Čiplić.


Kacin je sarajevskim medijima izjavio da je Srbiji poslao pismo u kome je, kako je naveo, poručio da je "neprihvatljivo da se isključivo od Bošnjaka traži da formiraju nacionalno veće dvotrećinskom većinom, dok su pre toga svi nacionlani saveti drugih nacionalnih manjina izabrani nadpolovičnom većinom".


Čiplić je rekao da u Srbiji nema diskriminacije i da on nije dobio najavljeno Kacinovo pismo.


"Pismo, kao i nekoliko prethodnih, koja su najavljivana, ostala su samo u najavi. Diskriminacija nacionalnih manjina u Srbiji ne postoji, niti se iko u Srbiji prema manjinama odnosi na različite načine", rekao je Čiplić.


On je ukazao i da u poslednje dve godine niko nije imao relevantna saznanja o sistemskoj i organizovanoj diskriminaciji neke manjine u Srbiji.

"Posebno to nisu imali predstavnici manjina koji imaju političku legitimaciju da zastupaju manjine", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava.


Povodom ponude lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da podrži predsednika Borisa Tadića i Vladu Srbije u slučaju da ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin ucenjuju rešavanje problema u Sandžaka, Čipilić je rekao da dvojica ministara "ni na koji način ne opstruišu rešavanje problema" u toj regiji.


"Naprotiv. Kao predstavnici Bošnjaka, koji jedini imaju političku legitimaciju izborenu na izborima, doprinose rešavanju nastalih problema", naveo je Čiplić.
Problem, prema njegovim rečima, proizvode oni koji bi pre izbora i izvan izbora da se nametnu sa svojom neproverenom političkom legitimacijom.


"Kao što se u petak moglo videti, sporna su dva mandata koja po izbornim rezultatima pripadaju Bošnjačkom preporodu, ali bi lista Bošnjačke kulturne zajednice (Muamera Zukorlić) želela nekako da ih prisvoji i na taj način s natpolovičnom većinom vlada nacionalnim savetom", rekao je Čiplić.


On je poručio da je oko rokova Zakon jasan i da se, ukoliko Nacionlani savet ne funkconiše šest meseci, raspisuju novi izbori.


Izbori za nacionalne savete manjina koje žive u Srbiji održani su u junu. Na tim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka učestvovali su Bošnjačka kulturna zajednica čiji je nosilac liste bio muftija Zukorlić, Bošnjačke lista na čijem je čelu bio narodni poslanik Esad Džudžević i nezavisna lista Bošnjački preporod.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online