Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.11.2009.
15:06 >> 15:35h
Tanjug A

Prihvaćeni zakoni o Vojvodini

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja prihvatio je u sredu Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i Predlog odluke o davanju prethodne saglasnosti na Predlog statuta Vojvodine i uputio ih parlamentu na hitno usvajanje.

Predstavnici vladajuće većine su na sednici istakli da su predloženi akti u skladu sa Ustavom Srbije i da daju najveću moguću autonomiju Vojvodini, dok su predstavnici narodnjaka i radikala tvrdili da oni za cilj imaju odvajanje Vojvodine iz sastava Srbije. Liberalno demokratska partija je najavila da će podržati te akte.

Gradimir Nenadović iz Sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Srbije predočio je članovima odbora da se Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine bazira na tri principa – da se utvrdi što veći broj nadležnosti, da se one definišu u skladu sa Ustavom Srbije i da se položaj Vojvodine uredi tako da u sebi ne sadrži elemente državnosti.

On je precizirao da se predloženim zakonom utvrđuje više od 20 nadležnosti Vojvodine, jer, kako je objasnio, Ustav predviđa veću autonomiju pokrajine, pa samim tim i veći broj nadležnosti.

Opozicija

Šef poslanika DSS Miloš Aligrudić ponovio je stav svoje stranke da je predloženi Statut Vojvodine separatistički i ukazao da je protivustavno to što se najpre donosi Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, a potom i sam Statut.

 

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da je tema statuta i zakona o nadelžnostima otvorena na pogrešan način što je, kako je naveo, omogućilo afirmisanje onih ideja koje ponovo dele Srbiju. Prema njegovim rečima, vojvođansko pitanje je u drugi plan gurnulo pitanje decentralizacije cele države.

Tomaš Korhez iz pokrajinskog parlamenta istakao je da je ta institucija, predlaganjem novog Statuta Vojvodine, želela da izvrši ustavno pravo i ustavnu obavezu.
 

Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija istakla je da je autonomija Vojvodine ustavna kategorija, da su predloženi akti u okvirima najvišeg pravnog akta Srbije, te da se njihovim osporavanjem osporava i Ustav Srbije.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš odbacio je tvrdnje radikala i narodnjaka da predloženi akti imaju separatističke težnje, ističući da je Vojvodina Srbija i da niko u Vojvodini nema takve aspiracije.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović najavila je da će sednicu na kojoj će se razmatrati akte zakazati za utorak, 24. novembar.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online