Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.09.2010.
12:49
Vestionline A

Strani ambasadori o pregovorima s Prištinom

Povodom nagoveštenog početka pregovora između Beograda i Prištine, ambasadori Rusije, Nemačke i Kine izneli su srpskim medijima svoja mišljenja o tome kakav bi ton ovi pregovori trebalo da imaju, te govorili o potencijalnom držanju svojih zemalja u vezi sa njima.

Sami birate svoju sudbinu: Aleksandar Konuzin

Rusija još analizira i razmatra da li će posredovati u budućim pregovorima Beograda i Prištine, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin.


Ambasador Konuzin je, kako prenose "Novosti", rekao da je Rusija bila iznenađena verzijom rezolucije koju je Srbija podnela UN o Kosmetu.


"To što je Srbija, umesto svog nacrta rezolucije, predala drugu verziju, za nas je bilo veliko iznenađenje. Razumem da srpska strana formira stav prema toj rezoluciji i zato je nama potrebno da što bolje razradimo naš stav", rekao je on.


Konuzin je ponovio da to ne znači da Rusija menja poziciju prema Kosovu.
"Vi odlučujete i onako kako vi odredite sudbinu Kosova mi ćemo podržati", rekao je on.

 

Mas: Prvo rešiti najlakše probleme

Doneta je mudra odluka da se u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, koji bi trebalo da počne što pre, krene od pitanja oko kojih je najlakše postići dogovor, rekao je listu "Danas" nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas.


"Bilo bi dobro kada bi dijalog Beograda i Prištine počeo što je pre moguće. Svaku saglasnost između Srbije i EU koja služi tom cilju ocenjujem veoma pozitivno.


Odlučujuće za razgovore će biti da se među stranama uspostavi poverenje. Ništa neće bolje pomoći ostvarivanju tog cilja, nego da se što je moguće pre dođe do rezultata koji bi ljudima olakšali život. Zbog toga je mudra odluka da se prvo posveti pitanjima oko kojih je dogovor najlakše postići", rekao je Mas.
 

Volfram Mas

Nemački ambasador je izrazio nadu da eventualno insistiranje Beograda da se razgovara o statusu neće usporiti početak i tok razgovora.


Prema rečima nemačkog ambasadora, problem koji sada postoji, pre prosleđivanja srpske kandidature Komisiji, zavisi od pitanja koje nije povezano sa Srbijom.


"Jednostavno, vlada svake zemlje ima pravo da zauzme svoj stav o ključnim pitanjima. U tom kontekstu mogu se zamisliti razne stvari koje nemaju nikakve veze sa Srbijom, ali koje utiču na procese u Briselu", kazao je on.


"Nadam se da će, s obzirom na važnost približavanja Srbije Uniji, biti pronađena mudra ravnoteža između okolnosti i suštinskih pitanja. Zbog toga se nadam da će u Savetu ministara uskoro biti postignut konsenzus", rekao je Mas.


Odgovarjući na pitanje da li bi predstojeći izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca mogao da utiče na prosleđivanje kandidature, Mas je istakao da su "do sada Bramercovi izveštaji bili razmatrani u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, njegove deblokade i ratifikacije" i da nije primetio nikakvu indiciju da bi to moglo biti promenjeno.

Kina za dijalog o Kosmetu

"Kina se zalaže za dijalog o pitanju Kosova radi pronalaženja rešenja prihvatljivog za obe strane, a u skladu sa odredbama Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je kineski ambasador u Beogradu Vei Đinghua za "Blic".

Van Đinghua je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i smatra da je dosledna podrška državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedan od osnovnih principa savremenog međunarodnog prava.


Kina se zalaže za rešenje kosovskog problema prihvatljivo za obe strane, istakao je Vei Đinghua.

Vei Đinhua

"Smatramo da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde ne predstavlja prepreku u pronalaženju adekvatnog rešenja kroz pregovore.

Rezolucija koja je doneta na Generalnoj skupštini UN udarila je temelj za srpsku i kosovsku stranu da obnove politički dijalog. Mi poštujemo svaki sporazum postignut putem pregovara", naglasio je kineski ambasador.


Kako je naglasio, Kina veruje da će dobri politički odnosi poslužiti za neprekidno jačanje poslovne saradnje u ekonomsko-trgovinskoj oblasti.


"Kineska strana se nada da će srpska strana povećati promociju kineskih preduzeća i aktivno ih upoznati sa investicionim okruženjem i projektima, ali takođe otvoriti vrata srpskim firmama na kinesko tržište i time proširiti izvoz u Kinu", rekao je Vei Đinghua.

On je ocenio da će ekonomsko-trgovinski odnosi od međusobnog interesa i obostrane dobiti, ne samo da narodu naše dve zemlje, doneti stvarne ekonomske beneficije, nego će postaviti i stabilan temelj strateškom partnerstvu Kine i Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online