Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.09.2010.
20:10
Vestionline A

Hisa: UNMIK nam smeta na Kosmetu

Administracija UNMIK u severnom delu Kosovske Mitrovice je postala prepreka za integraciju grada i pomaže opstanak srpskih paralelnih struktura u tom delu Kosmeta, navodi se u izveštaju kancelarije koordinatora za implementaciju Strategije za sever Kosmeta Iljbera Hise.

Sedište UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici
 


Kako prenosi KiM radio, u izveštaju u koji je prištinski list "Koha Ditore" imao uvid se procenjuje da je UNMIK na severu postao prava prepreka za poboljšanje stanja u podeljenom gradu.


U izveštaju se navodi da je administracija UNMIK u severnoj Mitrovici napravljena sa ciljem "obezbeđivanja jednakih vrednosti za sve zajednice, ali tokom svog postojanja, ova administracija je u potpunosti radila suprotno mandatu".


"Umesto da raspusti paralelne strukture, UNMIK administracija kao i u prošlosti, održava vlast u severnoj Mitrovici i omogućava paralelnim strukturama da dalje vladaju", navodi se u izveštaju koji je, kako je prenela "Koha ditore", sačinjen da bi se pružio pregled prepreka u primeni Strategije za sever Kosmeta koju su zajednički sačinili Međunarodna civilna kancelarija i privremena Vlada Kosmeta.


"Zbog povrede njihovog mandata i delovanja na netransparentan način, u stvari, UNIMK administracija stvara podele između srpske zajednice i drugih zajednica u severnoj Mitrovici. Neuključivanje u institucionalni život najmlađe države u Evropi odbijen je od strane građana ovog dela Kosova gde većinu čine Srbi", navodi se u izveštaju.

Ocenjeno je da "UNIMK administracija nije ispunila svoj mandat i nije u mogućnosti da pruži usluge svim zajednicama u severnoj Mitrovici".


"Transparentnost i odgovornost nisu prioriteti UNMIK na severu Kosmeta. Čini se da sredstva dobijena od Vlade Kosmeta služe interesima Beograda, a ne interesima građana", navedeno je u izveštaju.


Kako se dodaje, "zaposleni u obrazovanju i zdravstvu, kao i političari na severu Mitrovice primaju plate iz Prištine i Beograda", a "u nekim slučajevima UNMIK je na severu radio zajedno sa paralelnim strukturama".


U izveštaju se iznose podaci o Srbima koji rade u paralelnim strukturama u administraciji UNMIK.

Prema izveštaju, na severu za UNMIK administraciju rade samo tri međunarodna zvaničnika, dok se ostalo osoblje sastoji od lokalnih Srba, od kojih većina radi u paralelnim strukturama.

"Tačan broj radnika nije poznat. Trojica međunarodnih zvaničnika koji rade u UNMIK administraciji na severu su iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosmeta. Jedan od njih je iz Rusije, jedan iz Ukrajine, a treći je iz Belorusije", navodi se u izveštaju, prenosi KiM radio.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online